Трамп: Епл неће бити изузет од тарифа

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да његова администрација неће изузети компанију Епл од тарифа за делове које производи у Кини за свој "mac pro " рачунар.
epl
Фото: pixabay.com

Епл неће добити изузеће од тарифа или олакшице за своје делове за ''mac pro'' који се производе у Кини. Правите их у САД, без тарифа!, написао је Трамп на Твитеру.

Представници Епла нису одмах имали коментар, а акције компаније су драстично пале након Трамповог твита.

Епл је 18. јула затражио од Канцеларије трговинског представника САД да одустане од 25-процентних тарифа на 15 делова, укључујући и оне за "мац про" рачунар, подсећа агенција Ројтерс.

Амерички лист "Волстрит Џорнал" је у јуну пренео да Епл пребацује производњу новог декстоп рачунара "мац про" у Кину из Тексаса.

Епл је поводом писања тог листа саопштио да је нови "mac pro " дизајниран и пројектован у Калифорнији и да, као и сви Еплови производи, укључује компоненте из неколико земаља, међу којима су и Сједињене Државе, и да је "финална монтажа само један део производног процеса".

Епл је у јуну тражио од главних добављача да процене трошкове пребацивања 15 до 30 одсто свог производног капацитета из Кине у Југоисточну Азију, писао је тада јапански лист "Никеи".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести