Трамп наредио Шеврону да прекине производњу нафте у Венецуели

ЊУЈОРК: Администрација америчког председника Доналда Трампа наредила је компанији Шеврон да обустави производњу нафте у Венецуели, чиме је, по оцени Си-Ен-Ен-а, нанет још један ударац 100-годишњим везама америчког нафтног дива с том земљом коју разара криза.
nafta
Фото: pixabay.com

Овом директивом, која је објављена у уторак касно увече, Шеврону се налаже да "прекине" пословање у Венецуели до 1. децембра.

То је део напора председника Доналда Трампа да изврши притисак на режим венецуеланског председника Николаса Мадура, ускраћивањем готовог новца који очајнички недостаје том резиму, преноси Си-Ен-Ен Бизнис.

Последњи преостали амерички произвођач нафте у Венецуели, Шеврон, раније је добио дозволе од Министарства финансија да одржи у животу производне активности са венезуеланском националном нафтном компанијом ПДВСА, којој је Трамп увео санкције, додаје ова тв станица.

"Остајемо посвећени целовитости имовине нашег заједничког предузећа, безбедности и добробити наших запослених и њихових породица, као и друштвеним и хуманитарним програмима компаније током ових изазовних времена", поручио је у саопштењу портпарол компаније Шеврон, Реј Фор.

Си-Ен-Ен Бизнис напомиње да Трампова администрација не приморава Шеврон да напусти Венецуелу, барем не одмах. Наиме, Министарство финансија је у оквиру саопштења објављеног у уторак навело да је обновило лиценцу која компанији даје дозволу да одржи ограничео присуство у тој земљи.

Шеврон, који је активности на истраживању нафте у Венецуели почео 1921. године, запошљава око 8.000 људи у тој земљи, заједно са својим партнерима у мешовитом предузећу. Компанија тамо има пет пројеката за производњу нафте на копну и у мору.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести