Трговина између ЕУ и Србије порасла 250% за десет година

БЕОГРАД: Укупна трговина између Европске уније и Србије износила је 24,9 милијарди евра прошле године, што је за 250 посто више у односу на 2009, када је почео да се примењује Привремени споразум о стабилизацији и придруживању, објавила је данас Делегација ЕУ у Србији.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Европска унија је остала убедљиво највећи и најважнији трговински партнер Србије у 2019, наводи се у саопштењу и додаје да је, према подацима, 63 посто укупне трговине Србије у прошлој години обављено са Европском унијом.

ЕУ је, како се прецизира, извезла прошле године у Србију робу и услуге у вредност од 13,6 милијарди евра, док је извоз Србије у ЕУ имао вредност од 11,3 милијарде евра.

Русија и Кина су на другом и трећем месту, али на знатно нижим трговинским нивоима, са износима од 2,7 милијарди и 2,4 милијарде евра, респективно, што је десет пута ниже од трговине између Србије и ЕУ, ако се изузме трговину са ЦЕФТА чланицама која се заправо налази на другом месту.

Поред трговине са Европском унијом, регионална трговина на западном Балкану је та која пружа најбољу тржишну прилику за српску економију, оцењује Делегација ЕУ.

Напомиње у том контексту да је пошле године извоз српске робе у Босну и Херцеговину износио је 1,4 милијарде евра, у Русију 0,83 милијарде евра, у Северну Македонију 0,67 милијарди евра и у Кину 0,27 милијарди евра.

„Ове бројке показују да су добросуседски односи, међусобно разумевање, укидање трговинских баријера и добра сарадња веома важни за Србију, а процес интеграције у ЕУ је у њеном интересу. ЕУ остаје такође не само најважнији трговински партнер Србије, већ и њен највећи донатор и инвеститор “, наводи се у саопштењу Делегације ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести