Тржиште некретнина у Србији добро поднело пандемију

БЕОГРАД: Пандемија вируса корона није у великој мери утицала на тржиште некретина у Србији, током марта и априла јесте забележен пад у куповини станова у Београду и Србији због физичких ограничења, али је од маја продаја станова наставила да расте.
zgrada stanovi
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

То је речено на вебинару "Утицај ковид 19 на сектор некретнина у Србији" и још наведено да је тражња за некретнинама у Србији стабилна, као и да су цене на истом нивоу као пре пандемије, што су учесници онлајн панела оценили као добру стратегију, с обзиром да тражња постоји.

Шефица одељења за некретнине у Ерсте банци Александра Чупић истиче да је у току "ковид кризе" завршено неколико великих аквизиција земљишта за изградњу стамбених и логистичких објеката.

Указала је и да до пре неколико година у Србији није било аквизиција логистичких некретнина.

"То су позитивни сигнали за тржиште некретнина. Добро је и да се аквизиције дешавају и у другим земљама и то је разлог да будемо оптимисти", рекла је Чупић.

Истиче и да су банке у протеклом периоду биле подржане од Народне банке Србије (НБС) и да је најзначајнија мера за банке била снижавање референтне каматне стопе.

Та мера, додаје она, олакшала је финансирање некретнина и додаје да су задовољни потражњом грађана и инвеститора за кредитима које ће уложити у куповину некретине или изградњу објеката.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести