Тунели кроз Фрушку гору изазов за руске стручњаке

БЕОГРАД: Средствима руског државног кредита у Србији је у оквиру модернизације железнице обновљено и изграђено више од 250 километара пруге, а у току су радови на деоници брзе пруге Београд-Нови Сад у дужини од 44 километра која пролази кроз Фрушку Гору. 
e
Фото: pixabay.com

У Руским железницама су за РТС рекли да су радови на тунелима и вијадукту најзахтевнија деоница пруге у Србији, а посебан грађевински подухват су тунели кроз Фрушку Гору који имају цеви дужине од 1,1 километар.

"Постоји низ проблема тамо зато што идемо по терену који није баш једноставан, идемо обалом реке Дунав али имамо проблеме са геологијом које решавамо заједно са руским стручњацима. На данашњи дан је завршено 40 одсто уговорених радова и идемо нешто испред плана", каже Мансурбек Султанов из "РЖД интернационал".

Та руска компанија као главне подизвођаче користи домаће фирме, а како кажу, свима треба времена да се уклопе у стандарде али тиме наше фирме стичу лиценцу да могу и иностранству да се кандидују за сличне послове. 

Поред радова на прузи Београд-Нови Сад Руси размишљају и о наставку сарадње с нашим железницама.

"У питању је барска пруга и диспечерски центар, за управл?ање саобраћајем, пројектна документација је направл?ена. Што се тиче наставка барске пруге ми смо већ кренули у разговоре, али да видим да усагласимо све параметре, а то је добар разлог за наставак наше приче", каже Султнов.

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести