Туристичким агенцијама 150 милиона динара за субвенције

БЕОГРАД: Усвајањем предлога Закона о изменама и допунама Закона о буџету, којим је одобрено 150 милиона динара за субвенције премија полиса осигурања туристичким агенцијама учињен је важан корак за помоћ туристичком сектору током пандемије, изјавила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Према њеним речима циљ ове мере јесте да се помогне агенцијама, а посебно мањим организаторима путовања, који су највише угрожени током кризе.

У саопштењу Министарства туризма се наводи да је министарка подсетила да су већини туристичких агенција истекле обавезне полисе осигурања што их је довело у ситуацију да изгубе лиценце за рад, а епидемиолошка ситуација је додатни фактор ризика који осигуравајуће куће узимају у обзир приликом уговарања нових полиса.

Систем гаранције путовања је свакако неопходан да би путници били заштићени, али је у отежаним условима за рад агенцијама, посебно мањим, представљао велики издатак који ће субвенцијама бити умањен, објаснила је она.

Навела је и да је Влада Србије у претходном периоду донела низ мера за помоћ туризму. У марту је усвојила Уредбу о понуди заменског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано због ковида.

Такође су омогућени повољни кредити за ликвидност и обртна средства из посебног програма Фонда за развој за мала и средња предузећа а програмом бесповратне подршке помогло се хотелијерима из 68 места Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести