Турска се укључује у пројекат ауто-пута Београд-Сарајево

БЕОГРАД: Током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, биће потписан документ којим се Турска укључује у реализацију пројекта изградње ауто-пута Београд - Сарајево.
Zorana Mihajlovic
Фото: Tanjug

Тај документ - писмо о намерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре - потписаће потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић и министар саобраћаја, поморства и комуникација Турске, Ахмет Арслан, истиче се у саопштењу кабинета потпредседнице Владе.

"Турска је од самог почетка подржавала овај пројекат, а сада имамо и писмо о намерама којим се потврђује спремност Турске да се активније укључи у реализацију овог пројекта. То значи да ћемо заједно са Турском дефинисати наредне кораке у реализацији овог пројект", истакла је Михајловићева.

Она додаје да се овим документом охрабрују инвестиције у транспортну инфраструктуру западног Балкана и подстиче сарадња Србије и Турске у области железничког, друмског, ваздушног и водног саобраћаја. Потпредседница Михајловић подсећа да се управо у области инфраструктуре односи Србије и БиХ убрзано унапређују. 

"Ово није први пројекат који Србија реализује заједно са Босном, али ће бити највећи до сада, после изградње моста Љубовија-Братунац са заједничким граничним прелазом, изградње вртића и реконструкције главне улице у Сребреници и договора о заједничком одржавању мостова на Дрини", додаје Михајловићева.Она подсећа да је траса овог аутопута кроз Србију позната и да ће се наставити на постојећу трасу Коридора 11, на деоницу од Прељине до Пожеге, дужине 31 километар.

"Од Пожеге, преостаје да се изгради још 60 км ауто-пута који ће ићи преко Ужица до Котромана на граници са Републиком Српском. Према првим проценама изградња овог дела ауто-пута је око 830 милиона евра", каже Михајловићева.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести