У 60 одсто пекара месе и пеку сиву зону

НОВИ САД: Министарство финансија најавило је да ће у циљу сузбијања сиве економије у наредним месецима поново бити покренута наградна игра која подразумева сакупљање фискалних рачуна, а у НАЛЕД-у кажу да та најава долази у правом тренутку јер је важећим националним програмом за сузбијање сиве економије предвиђено да се у последњем кварталу ове године организује нови циклус наградне игре.
pekara hleb
Фото: pixabay.com

Поздрављамо ту најаву јер она долази у правом тренутку, будући да је важећим националним програмом за сузбијање сиве економије предвиђено да се у последњем кварталу ове године организује нови циклус наградне игре, и то у оквиру посебног циља 5, који се бави подизањем свести грађана о значају сузбијања сиве економије, рекла је за Танјуг извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Навела је да Национални програм који важи до краја године предвиђа да нови циклус наградне игре буде организован електронским путем, што је, истиче, у условима пандемије коронавируса, посебно важно из више разлога. Пре свега, навела је да електронски начин чува безбедност и здравље грађана јер омогућава да се не проводи време на шалтерима у поштама и ради с ковертама, већ ће све моћи да се уради једноставно, регистровањем фискалних рачуна у електронски систем који ће бити направљен за ту сврху.

Такав начин промовише и електронску управу и сервисе приближава грађанима, а с друге стране, помаже Министарству финансија и Пореској управи јер гради базу знања о продаји и наплати ПДВ-а и омогућава да се дође до статистичких података који ће касније моћи да се користе у даљем планирању нових активности у оквиру програма за сузбијање сиве економије, рекла је Виолета Јовановић.

Нагласила је да је прошла наградна игра с два циклуса била више него успешна, и додала да је тада стигло 11 милиона коверата и да је учествовало готово 40 одсто грађана, директно или кроз чланове своје породице.

То и јесте један од закључака претходних наградних игара – да је то породична активност у којој учествују и млади и старији, и верујемо да ће и сада бити тако, казала је Виолета Јовановић.

Навела је да ће се сада вероватно млади више укључити и помогну својим члановима породица да региструју рачуне у електронски систем, и додала да верује да ту неће бити проблема јер сада готово сваки грађанин има паметни телефон који омогућава да се тако нешто уради, као и доступан интернет.


Важно за болнице, школе...

Министар Синиша Мали је апеловао на грађане да траже рачун при свакој куповини пошто се од тог новца и наплате ПДВ-а граде болнице, школе и ауто-путеви.

Министар финансија је најавио да ће, у циљу сузбијања сиве економије у наредним месецима поново бити покренута наградна игра која ће подразумевати сакупљање фискалних рачуна, с тим што ће овог пута цео процес бити спровођен електронским путем.


Свакако ћемо дати препоруку да се успоставе некакви системи за подршку у поштама или у локалним самоуправама, да постоји службеник који ће евентуално бити на располагању за помоћ, ако тако нешто буде потребно, додала је Виолета Јовановић.

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је за викенд да постоји проблем с неиздавањем фискалних рачуна.

Пореска управа је у последњих десет дана спровела проверу фискалних каса у више од 500 пекара у Србији и у више од 60 одсто њих сте имали нерегуларности које се односе на неевидентирање промета, непријављене раднике, рекао је Мали.

У Београду је, како је додао, тај проценат чак и већи и износи преко 70 одсто.

Он је навео да су од 508 контролисаних објеката, у 307 утврђене нерегуларности.

З. Делић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести