Трећина грађана не препознаје исправан фискални рачун

БЕОГРАД: Готово сваки трећи грађанин Србије не уме да препозна исправан фискални рачун, 59 одсто сва плаћања обавља искључиво кешом и тако "храни" сиву економију, а сваки десети грађанин не уме да објасни шта је за њега сива економија, резултати су истраживања НАЛЕДА.
fiskalni racun tanjug
Фото: Tanjug

Подаци који су представљени данас на конференцији за новинаре показују и да је подршка становништва у борби против сиве зоне и даље веома висока и достиже 90 одсто, а две трећине испитаника сматра да пословање мимо закона није оправдано.

Сваки други грађанин верује да би то што суе 2017. и 2018. година проглашене за године борбе против сиве економије могло да помогне сузбијању те појаве.

"Подаци говоре да смо на добром путу. Ипак, остаје проблем учествовања у тој борби, јер је само 22 одсто грађана спремно да пријави радњу или кафић у којој не добије рачун, а 33 одсто је послодавца који и даље запошљава раднике на црно. Међу њима су и неки од 27 одсто радника који признају да део или целу плату примају на руке", изјавио је потпредседник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију, Владимир Типсаревић.

Резултати истраживања показују да је у односу на фебруар 2017. порастао проценат грађана уверених да је држава одлучна да сузбије сиву зону (са 60 на 64 процената) и да је сива економија смањена у последњих годину дана (са 48 на 51 процената), али су незаинтересованост, избегавање непријатних ситуација и страх од губитка посла и даље најчешћи разлози зашто не учествују у борби против сиве зоне. 

Добра вест, сматрају у НАЛЕД-у, јесте што расте број грађана који препознају да је издавање рачуна законска обавеза продавца и потврда да је платио порез и то је главни мотив зашто рачун траже. 

Томе је, кажу, допринела и наградна игра "Узми рачун и победи", у којој је учествовало, како наводе, 37 одсто грађана, што је превазишло сва очекивања и готово је четири пута тиме надмашен резултат Словачке. 

У овом тренутку, каже истраживање, 35 одсто грађана би учествовало у другом циклусу који се очекује почетком 2018. док се 27 процената још није одлучило.

Занимљив је податак да готово две трећине испитаника тврди да никада не купује на импровозованим продајним местима, пијацама, улицама или путем доставе. Они који бар понекад купују ван продавница, кажу да најчешће купују кафу, резани дуван, цигарете, алкохол и бензин...и то чине јер кажу даје на тим местима роба јефтинија. 

Иначе, 22 одсто грађана би пријавило продајно место на којем се не издаје фискални рачун, а више од половине грађана сматра да је сива економија доминантно проблем приватног сектора, док трећина верује да је овај проблем присутан и у приватном и у јавном сектору.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести