У 84 државна предузећа запослено 31.000 радника

У ревидираној Фискалној стратегији од 2020. до 2022. године, коју је усвојила Влада Србије, наводи се да се статус предузећа из портфолија бивше Агенције за приватизацију решава кроз поступак стечаја или приватизације.
д
Фото: Dnevnik.rs

Тако је до прошлог месеца проглашен стечај за 316 тих предузећа, док су од краја 2014. до сада 64 приватизована. Око 35.000 запослених из 345 предузећа прихватило је социјални програм. Држава, наводи се у том документу, ради на проналажењу решења за још 84 предузећа с готово 31.000 запослених.

За предузећа која чине стратешке компаније из портфолија бивше Агенције за приватизацију решење се налази кроз приватизационе тендере или кроз стечај. У документу се наводи да је у мају завршен процес приватизације „Луке Нови Сад”. За саобраћајно предузеће „Ласа” АД Београд изабран је приватизациони саветник да би оно током наредне године било приватизовано.

Уз подршку Светске банке дефинисан је акциони план за ЈП ПЕУ „Ресавица”, који обухвата проналажење решења за затварање економски неодрживих рудника и план рационализације, уз могућност добровољног одласка уз обезбеђен новац за социјални програм и за подршку пословања да не би дошло до гомилања доцњи у плаћањима, нарочито ЈП ЕПС.


И даље се траже стратешки партнери

Креатори економске политике Србије у ревидираној Фискалној стратегији од 2020. до 2022. године истичу да се за одређени број компанија у државном власништу и даље траже стратешки партнери. Наравно, разматрају се и други модели приватизације, односно спровођење унапред припремљених планова реорганизације.


ХИП „Петрохемија” из Панчева је пред тендерским поступком за приватизацију након разговора с потенцијалним партнерима, наводи се у ревидираној Фискалној стратегији за наредне три године, али се не прецизира када ће тендер бити објављен иако је он најављен за ову годину.

За ХИП „Азотара” је, након неуспелих покушаја да се пронађе стратешки партнер, проглашен стечај, док се за МСК у Кикинди, после неуспелог тендера за приватизацију, и даље тражи решење да би се пронашао стратешки партнер или инвеститор.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести