У добровољне пензијске фондове уплаћује 200.000 људи

БЕОГРАД: На крају трећег прошлогодишњег квартала у добровољним пензијским фондовима у Србији је за приватну пензију уплаћивало 203.564 грађана.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

То су већином средовечни људи који су у фондове уплатили 844 милиона динара, показује извештај Народне банке Србије о сектору добровољних пензијских фондова.

Број чланова је у односу на исти период прошле године повећан за 4.270, што показује да су и у време пандемије људи одлучивали да се укључе у добровољно пензијско осигурање.

Удео чланова пензијских фондова у укупном броју запослених износио је 9,4 одсто, што значи да скоро сваки десети запослени у Србији додатно уплаћује за пензију или то за њега ради послодавац.

Износ акумулираних средстава на рачунима чланова фондова зависи од тога колико уплаћују, затим колике приносе на та средства остварују фондови, те висине накнада и дужине периода акумулације средстава.

Тако је на крају трећег лањског тромесечја на рачунима чланова просечно било акумулирано по 253.000 динара.

Пензије у добровољне фондове су чешће уплаћивали мушкарци, јер су чинили 58 одсто корисника фондова.

Када је о реч о годинама старости, предњачили су средовечни, пошто је око 62 одсто корисника имало између 40 и 60 година, а просечна старост корисника свих фондова била је око 47 година.

Од укупних уплата, 37,5 одсто су чиниле индивидуалне уплате, 33,6 процената уплате послодаваца који су као обвезници уплате својим запосленима уплаћивали доприносе, док се 28,9 одсто односило на уплате преко пензијских планова.

Иначе у трећем тромесечју је у фондове уплаћено 844 милиона динара а из фондова је исплаћено 625 милиона динара.

Они који испуне услове, средства из фонда могу да повлаче једнократно, програмирано или делимично, а у јулу, августу и септембру прошле године највећи број њих се одлучивао на једнократну исплату.

Тако је на конто једнократних исплата у овим месецима исплаћено 543,1 милион динара, док су програмиране и делимичне исплате износиле 81,9 милиона динара.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести