У кафи не сме бити ни зрно соје, грашка, леблебије

Сутра, 31. маја, ступа на снагу Правилиник о квалитету сирове кафе производа од кафе, сурогата кафе и сродних производа који је усвојен још у децембру 2020. године, али је његова примена одложена до 31. маја ове године да би произвођачи имали времена да усагласе производњу са новим правилима. Додуше, у радњама ће и даље бити мешавине млевене кафе под називом “кафа” све док трговци имају залихе таквог производа, односно док роби не истекне рок трајања.
kafa pixabay
Фото: pixabay.com

Новину у Правилнику о квалитету сирове кафе и производа од кафе представља одредба да у промету мора бити упакована кафа од искључиво праве сировине – кафе и да скроб, који је могао да  буде у кафи као саставни  део омиљеног напитка од 31. маја није више дозовљен.

То значи да на паковањима мора писати тачно шта садржи производ “кафа”. Ако пише само “кафа”, онда је то производ само од зрна кафе. Уколико има и зрна неке друге биљке – грашка, соје, жира, леблебије, цикорије или неке житарице, мора бити наведено као “производ на бази кафе” или “производ на бази соје,цикорије”,,,

Нови правилник дефинише квалитет кафе, производе од кафе и тачан списак састојака који смеју да се додају у производе од кафе.

Предвиђена су два начина означавања у зависности од тога  да ли је удео млевене кафе већи или мањи од 50 одсто, односно да ли је произвоод на бази кафе или на бази замене.

Ако је удео пржене млевене кафе у мешавини већи од 50 одсто, производ ће носити назив „производ на бази кафе са, рецимо ,сојом , грашом, жиром…

Ако је удео пржене млевене кафе у мешавини мањој од 50 одсто, такав производ неће смети да носи ознаку да је на бази кафе, већ ће имати назив „производ на бази , рецимо, соје са кафом“ .Такви производи морају бити видљиви на амбалажи.

Правилник дефинише и шта представља замену за кафу, а као сировине

за замену за кафу могу да се употребљавају јечам, раж, пшеница, јечмена слад и слад других житарице, цикоријино корење, рогач, сланутак (наут) грашак, жир, неестраховани резанци шећерне репе, махунарке и соја.

Заменама за кафу могу се додавати: шећер, скробни сируп, меласа са најмање 50 одсто шећера, јестива биљна уља и други додаци.


Постоји шанса да кафа поскупи

Саговорник “Дневника” Огњеновић каже да правилник неће допринети да кафа поскупи, већ да до тога може дођи због других прилика на тржишту, пандемије и скока цене нафте. –- Пре две године кафа из Бразила “Рио Минас” која се највише пије на Балкану; коштала је 1.700 долара тона, а сада је је 5.000 долара тона – казао је Лука Огњеновић .

С друге стране, у Привредној комори Србије указују на то да цена кафе може ићи нагоре, првенствнео због скока америчког  долара, чијом валутом се купује сирово зрно кафе. - Може се очекивати да у малопродаји кафа поскупи услед промене курса долара. Кафа је, само од октобра до децембра 2021. године поскупела 27 одсто – наводи ПКС.


У нашој земљи има 440 прерађивача кафе, великих компанија и пржионица, а годишње, у просеку, по глави становника се попије 4,4 килограма кафе.

Зато је важно чути и колико је за  трговце кафом  значајан овај правилник. Власник пржионице “Самба” Лука Огњеновић у Врбасу за “Дневник” каже да правилник не представља нешто посебно, али може потрошачима  да буде сигнал да обрате пажњу шта купују.

-  Предузетници који су продавали чисту кафу то ће чинити и убудуће, а пржионице које су у кафу стављали додатке то ће опет радити - казао је Огњеновић. – Једино код потрошача правилник може да пробуди свест да приликом куповине обрате пажњу на декларацију и почну да купују само праву кафу. Они, углавном, знају да не пију праву кафу, али о томе не размишњају много јер више обраћају пажњу на цену него на састав  производа. Ипак предузетницима којима је стало до квалитета, биће значајно да истекну квалитет производа - чисту кафу, и тако се издвоје од оних трговаца који стаљају  сурогате – казао је  Огњеновић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести