У Костолцу ЕПС отворио новоизграђено пристаниште

КОСТОЛАЦ: Министар енергетике и рударства Србије Александар Антић изјавио је данас да ЕПС, развијајући више пројекта који су заиста од великог значаја за енергетику земље остаје оно што је увек била и оно што ће увек бити, кључ стабилности српске енергетике, највећи регионални играч у својој области, компанија с којом Србија треба да се поноси.
Antic u Kostolcu/TANJUG/ TANJA VALIC/ bg
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Отварајући новоизграђено пристаниште ЕПС-а у Костолцу, он је рекао и да је задовољство бити министар у периоду крупних искорака и инвестиција које ће обезбедити дугорочну енергетску стабилност Србије и додао да ЕПС томе даје највећи допринос.

Он је додао да ЕПС успешно с пријатељима из Кине реализује пројекат у Костолцу где је већ реализовано 338 милиона долара и истакао да је ново пристаниште у Костолцу изграђено по највишим светским стандардима, како еколошким тако и технолошким.

Антић је посебно указао на значај чињенице да су на изградњи пристаништа радиле српске компаније, као и на то што ће, поред претовара оног што је у Костолцу, преко пристаништа стићи и све што је неопходно за изградњу блока Б3, па ће његова изградња бити убрзана.

"И менаџмент ЕПС-а и ја ћемо се сада фокусирати на изградњу Блока Б3, јер је то важно за дугорочну стабилност нашег енергетског система", рекао је Антић и додао да је и поред веома лоших прогноза неких кругова за његово пословање, ЕПС је у првом кварталу подигао производњу угља за три одсто, а производњу електричне енергије за готово један.

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић објаснио је у Костолцу да је изградња била један од најтежих подухвата јер се градило на реци која често мења нивое у току године и додао да је ово први од три пројекта на води.

Он је рекао да ће пристаниште бити искључиво коришћено за потребе ЕПС-а за транспорт пепела, гипса као нуспродукта одсумпоравања и угља.

"Ово је још један у низу пројеката који показује да ЕПС иде крупним корацима напред. Сматрамо да заслужујемо и да је уз помоћ државе и пратећи државну политику Електропривреда већ прескочила многе сличне компаније у земљама региона", рекао је Грчић и додао да ЕПС жели да буде што модернија фирма, да повећа производне капацитете и капацитете за транспорт електричне енергије.

Он је додао да је за ЕПС значајно да ће ново пристаниште омогућити да се из Костолца транспортује релативно мала количина угља у термоелектране "Никола Тесла" и објаснио да је то за ЕПС значајно јер се ради о висококалоричном угљу. 

Почетак транспорта тог угља он је најавио за највише месец и по дана. 

Грчић је честитао рударима Дрмна и Колубаре што су од 1. фебруара до 1. априла успели да подигну производњу угља за 10 одсто, што на годишњем нивоу знаци да је у првом кварталу произведено три одсто више угља него у истом периоду 2018. године.

За изградњу пристаништа у Костолцу утрошено је 15,8 милиона долара, а оно се простире на 5,7 хектара, од чега је 2,6 хектара водене површине. 

Са пристаништа ће годишње бити отпремано 157.000 тона сувог пепела, 105.000 тона гипса који настаје као нуспроизвод одсумпоравања, а претовариваће се и 50.000 тона опреме за ТЕ Костолац, као и 50.000 тона угља. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести