У креативној индустрији плату зарађује 100.000 људи

Законске новине у области интелектуалне својине допринеће развоју креативне индустрије, посебних облика индустријске својине, као и унапређењу заштите проналазака, што ће позитивно утицати на научни, технолошки и укупан привредни развој земље, оцењују у Привредној комори Србије.
p
Фото: pixabay.com

Крајни циљ регулисања права интелектуалне својине је стварање стимулативног амбијента у којем су права и економски интерес аутора заштићени, уз уважавање интереса корисника ауторског дела, наводи се у саопштењу ПКС-а.

Привредна комора Србије, на иницијативу својих чланица залагала се за усаглашавање права интелектуалне својине са законодавством ЕУ.

– И у наредном периоду наставиће се активности усмерене на потпуно усклађивање прописа у тој области, посебно имајући у виду обавезе које проистичу из преговарачког поглавља 7 у процесу преговора Србије за чланство у ЕУ – каже директорка Сектора ПКС-а за пружање подршке у заступању и заштити интереса чланова Кристина Ђурић.

Крајни циљ регулисања права интелектуалне својине је стварање стимулативног амбијента у којем су права и економски интерес аутора заштићени

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне три закона у области интелектуалне својине – Закона о ауторском и сродним правима, Закона о патентима и Закона о заштити топографија полупроводничких производа.

– Закон о ауторском и сродним правима позитивно ће утицати на развој креативних индустрија, које у Србији годишње стварају око седам одсто бруто домаћег производа и запошљавају више од 110.000 људи – наводи директор Завода за интелектуалну својину Владимир Марић.

Новина у Закону о патентима односи се на заштиту проналазака које запослени створе у радном односу, обављајући послове утврђене уговором о раду, као и на проналаске који настану коришћењем ресурса послодавца или у вези с активностима послодавца. Право на заштиту проналаска који је настао у радном односу припада послодавцу, док запослени има право на накнаду. Усвојени закон омогућава и да се односи послодавца и проналазача другачије уреде уговором или општим актом послодавца. Ако такав уговор изостане или не постоји општи акт послодавца, Закон гарантује запосленом његово морално право да буде признат као творац проналаска, као и право на накнаду.


Заштита 70 година

Законом о ауторским и сродним правима, који штити економски интерес аутора и доприноси остваривању колективних права интерпретатора музике, глумаца, произвођача фонограма и свих других носилаца сродних права, трајање заштите имовинских права интерпретатора и произвођача фонограма продужава се с 50 година на 70.

Позитивни ефекти огледају се и у увођењу новог права на накнаду од емитовања и реемитовања у корист глумаца и прецизирању права аутора и корисника рачунарских програма. Новина је да ће право на тужбу због повреде ауторских и сродних права имати и организације за колективно остваривање тих права.


Измене и допуне Закона о заштити топографија полупроводничких производа утицаће на привредне субјекте који се баве производњом полупроводничких производа, моделовањем електричних кола, дизајном и израдом готових штампаних плоча...

Очекује се да ће ефикасна примена тих закона, усмерених на унапређење амбијента за пословање, бити подстицај развоју креативне, али и других индустрија, и мотив ауторима да стварају, истиче се у саопштењу.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести