У Немачкој бензин на пумпама значајно скупљи

БЕРЛИН: У Немачкој је од нове године бензин на пумпама поскупео за око 20 центи по литру, а концепт владе о заштити животне средине може донети и нова повећања цена горива.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

У Минхену, на пример, литар Супера Е10 јуче је коштао 1,19 евра, а од јутрос 1,39 евра по литру.

Слично је и са дизелом коме је јучерашња цена била 1,09 а данас 1,26.

За поскупљење су одговрне мере владе, које предвиђају враћање пореза на додатну вредност за гориво на стари ниво од 19 одсто, а скоку доприноси и нови такозвани ЦО2 правилник о цени горива.

Заједно те две мере повећавају цену од 10 до 11 центи по литри, тврде Удружење нафтне индустрије и аутомото клуб АДАЦ.

У којој мери ће повећање цене нафтних производа пумпе пренети на муштерије зависи од тржишне утакмице.

У регионима са мањим бројем пумпи или на аутопутевима на клијенте се пребацује највиши износ и тако је дошло до поскупљења од до 20 одсто.

„Цена бензина повећава се за седам центи по литри и за дизел за осам центи. Уз то додаје се порез на додатну вредност, тако да возачи морају рачунати са повећањем од око 10 центи по литри“, израчунао је председник аутоклуба „Мобилни у Немачкој“ Михаел Хаберланд.

Иначе, према плану министра привреде Петеру Алтмајеру ово је само почетак, јер ће у Немачкој из године у годину расти цена сертификата за тону ЦО2.

За текућу годину предвиђена је цена од 25 евра, за идућу од 30 евра, те за године које следе 35, 45 и 55 евра.

Сертификат дозвољава нафтној индустрији емисију од једне тоне ЦО2, а повећање тих трошкова концерни пребацују на потрошаче.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести