У новосадску луку улаже се 35 милиона евра

НОВИ САД: Представници Агенције за управљање лукама посетили су луку и међународно путничко пристаниште у Новом Саду и разговарали са руководством компаније "DP World а.д. Нови Сад" о реализација развојних пројеката у вредности од 35 милиона евра.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Када је реч о пројектима који се очекују током ове године, посебна пажња биће посвећена инфраструктури и супраструктури, саопштено је из Агенције.

Наиме, план инвестиција укључује изградњу вертикалног кеја, силоса и реконструкцију складишта, а поред тога, најављена је и изградња контејнерског терминала.

Остварена су и улагања у реконструкцију међународног путничког пристаништа.

Реконструкција ће бити завршена почетком априла.

Са становишта наутичког туризма, Нови Сад представља важну тачку на рути крузера кроз Србију и годинама уназад је уз Београд најпосећенија дестинација.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић каже да ће уз подршку Агенције, компанија "DP World" у наредном периоду реализовати пројекте изградње инфраструктуре и супраструктуре.

"Нарочито су важна средства намењена реконструкцији међународног путничког пристаништа. Након тешке године за крузинг, Агенција спроводи мере за опоравак путничког саобраћаја на рекама у Србији. Реконструкција пристаништа представља корак ка успешном повратку туриста, будући да је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе у 2022. години", рекао је Перовић.

Подсетио је и да ће у првој фази инвестиционог циклуса бити уложено 20 милиона евра у развој луке.

Челници компаније - генерални директор Клаудију Негреану и извршна директорка Маја Антоловић навели су да су током претходног периода уложена средства у модернизацију механизације.

Досадашњим инвестиционим циклусом осавремењена је опрема, односно виљушкари и кранови, а стављена је у употребу машина за паковање ђубрива.

Имајући у виду да лука у Новом Саду, захваљујући свом географском положају, има значајну улогу у лучком сектору Србије, договорен је наставак интензивне сарадње између Агенције и лучког оператера, компаније "DP World''''.

Представници Агенције закључили су да ће планирана улагања допринети повећању годишњег обима претовара, али и развоју индустрије у залеђу ове луке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести