У Србији се точи гориво које одговара Директиви ЕЗ о квалитету

БЕОГРАД: Течна горива која производи НИС-ова Рафинерија нафте у Панчеву, као и нафтни деривати који се точе на бензинским пумпама, а увезени су у Србију, испуњавају критеријуме Директиве Енергетске заједнице о квалитету горива, кажу у Министарству рударства и енергетике.
gorivo, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Квалитет горива који се производи у НИС-у у Рафинерији нафте Панчево у потпуности је усаглашен с обавезама које проистичу из Директиве Енергетске заједнице о квалитету горива, кажу у министарству поводом изјаве директора Секретаријата Енергетске заједнице Југоисточне Европе Јанеза Копача изречену на онлајн састанку с члановима скупштинског Одбора (Црне Горе) за економију, објавила је Енергија Балкана.

По питању нафтних деривате Копач је рекао: "Правни пропис из подручја течних горива који важи у Енергетској заједници је Директива о квалитету горива и ту морам да будем веома позитиван. Црна Гора је једина чланица Енергетске заједнице која је пренела и имплементирала све делове те директиве".

У Србији нафтне дервате производи НИС у рафинерији у Панчеву, а на бензинским пумпама ове компаније и бензинским станицама које су под европским брендовима ОМВ, МОЛ, Лукоил, ЕКО Сербиа (подружница Хеленик Петрола) и Петрола, као и приватних, домаћих нафтних компанија се поред течних горива произведених у Србији точе и деривати увезени из рафинерија у околним земљама, цланицама ЕУ, које раде по стандардима ЕУ.

Квалитет горива у Србији је у потпуности усаглашен са одредбом Директиве о квалитету горива, као и поступак мониторинга квалитета горива, који се спроводи од 2015. године, кажу у министарству.

Такође, наводе да је Србија је у великој мери пренела одредбе ове Директиве у национално законодавство.
Директива о квалитету горива обухвата ширу област од самог квалитета, као што је обавеза стављања биогорива на тржиште, коју смо, такође, успешно пренели у српско законодавство у 2019. години, са одложеном применом од 1. јануара 2022. године.

Једина преостала обавеза је повезивање ове директиве с новом директивом о обновљивим изворима енергије, у смислу обавезе снабдевача горива да имају одговарајуће уштеде у емисијама гасова.

То ће бити решено након доношења новог Закона о обновљивим изворима енергије чији нацрт је у поступку јавне расправе, и његових подзаконских аката, као и усаглашавања рада нашег министарства и министарства надлежног за питања животне средине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести