Акциза за гориво већа од 0,7 до 0,9 динара

На основу објављеног индекса потрошачких цена у прошлој години, стекли су се услови за повећање акциза на деривате нафте па се очекује да ће се од сваког литра бензина и дизела у буџет Србије уплаћивати око 0,9 динара, односно 0,7 по килограму ТНГ-а више.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Потрошачке цене у децембру прошле године у односу на децембар 2019. веће су 1,3 проценат, објавио је Републички завод за статистику па ће толико, у складу са Законом о акцизама, бити повећани и номинални износи акциза, наводи се у информацији Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Акциза на безоловни бензин би са садашњих 57,10 динара по литру требало да буде повећана на 57,84, на гасна уља, у која спада и дизел-гориво, с 58,72 на 59,48, а на ТНГ са 44,59 динара по килограму на 45,17.

Акциза на безоловни бензин би са садашњих 57,10 динара по литру требало да буде повећана на 57,84, на гасна уља, у која спада и дизел-гориво, с 58,72 на 59,48, а на ТНГ са 44,59 динара по килограму на 45,17

Износ акциза улази у основицу за ПДВ па ће сви произвођачи и увозници деривата нафте по том основу у буџет Републике Србије плаћати око 0,9 динара више по сваком литру бензина и дизела, односно 0,7 динара по килограму течног нафтног гаса.

Да ли ће због тога цена горива на бензинским пумпама за тај износ отићи навише не може се рећи, а одлуку о томе донеће сваки учесник на тржишту. У последњих неколико година догађала су се оба сценарија – гориво је поскупело онолико колико је акциза била повећана, али је било и случајева да се цена није мењала. 

Из УНКС-а кажу да је у питању редовно годишње усклађивање динарских износа акциза с инфлацијом, које има за циљ очување реалне вредности тог прихода.

Додају да је уобичајено да се акцизе усклађују с инфлацијом почетком године, мада је 2020. године примена усклађених, односно данас важећих износа акциза, почела тек од 1. јула.

Д. Мл.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести