У Суботици прве батерије за електричне аутомобиле 2023.

СУБОТИЦА: У Суботици је у плану изградња комплекса за производњу и рециклажу батерија на 30 хектара, предвиђене су инвестиције у вредности око милијарду евра, а прве батерије за електричне аутомобиле очекују се већ 2023. године, објавила је Привредна комора Србије.
elektricni auto
Фото: pixabay.com

Пројектом руководи стартап ЕлевенЕс, део мултинационалне компаније Al Pack Group из Суботице, која годинама послује у индустрији паковања и прераде алуминијума.

"ЕлевенЕс се тренутно бави развојем батерија које користе савремене технологије, а циљ нам је да за нешто више од годину дана започнемо и серијску производњу батерија", каже менаџер развоја Ана Перовић.

Комплекс ће бити изграђен у Суботици, на месту бивше фабрике 29. новембар, чиме ће се првобитна функција објекта и земљишта задржати, али сада са виско-технолошком производњом и јединственим развојем, додаје Перовићева.

Примарни развој се односи на батерије засноване на ЛФП технологији (Litium Fero Fosfat).

За разлику од широко распрострањених батерија, оне не садрже кобалт и никал. Намењене су за електрична возила и складишта енергије везане за соларне електране и ветро паркове.

Фабрика ће, каже Перовићева, бити грађена у неколико фаза, током наредних шест година.

Прво ће се правити постројење за производњу електрода, састављање и електро-формирање ћелија, док ће се производња временом ширити и на производњу других улазних сировина, укључујући и катодни материјал.

Капиталне инвестиције у производњу су процењене на приближно милијарду евра, док би инвестиција до средине 2024. требало да буде приближно 550 милиона.

Овде није урачуната инвестиција у сам развој, тако да ће укупан износ бити и већи, додаје Перовићева.

"Након завршетка развоја прве линије производа, биће направљена ''мега фабрика'' која ће прозводити 300 MWh годишње. Након две године, производња ће бити проширена на 8 GWh, док се након 2028. и финализације комплетне инвестиције, очекује производња од 16 GWh годишње", рекла је она.

Перовићева указује да је 16 GWh (гигаватсати) више од милијарду батерија које се налазе у савременим мобилним телефонима, а преведено у аутомобиле - то су батерије за приближно 330 хиљада чисто електричних аутомобила.

План је да у том тренутку развоја и производње, компанија запошљава 1.800 радника.

"Тренутно је направљена развојна лабораторија која је у овом тренутку најбоље опремљена лабораторија у земљи. Адаптација постојећих, изградња нових производних објеката, као и инсталација опреме, одвијаће се средином и крајем следеће године. Пилот производња, односно, прва аутоматизована производња батерија стартује почетком 2023. године", рекла је Перовићева.

Поред површине коју је заузимала фабрика 29. новембар, ЕлевенЕс ће проширити комплекс, па ће укупна површина бити 30 хектара, а површина на којој су планирани објекти је 160.000 квадратних метара.

У оквиру комплекса ће се налазити и центар за рециклажу производног батеријског отпада, рекла је Перовићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести