У Војводини се гради највећа ветроелектрана у Европи

БЕОГРАД: Компанија “Финтел Енергија А.Д.” донела је одлуку да у Војводини почне са изградњом највеће ветроелектране у Европи “Маестрале Ринг” саопштила је та компанија.
vetropark turbine
Фото: pixabay.com

Одбор Директора компаније, наводи се у саопштењу, донео је одлуку о покретању амбициозних пројеката изградње нових ветропаркова, међу којима се налази и пројекат развоја највећег ветропарка на европском континенту. 

Генерални директор компаније Финтел Енергија, Тицијано Ђованети најавио је да ће овим пројектима Србија бити међу најбржим земљама које ће се укључити у енергетску транзицију са фосилних горива до чисте енергије. 

Компанија Финтел Енергија А. Д. је основала нове СПВ-ијеве за развој нових пројеката изградње ветроелектрана Липар д.о.о. (10 MW), Липар 2 д.о.о (10 MW) и Маестрале Ринг д.о.о. (572 MW). 

Пројекат Маестрале Ринг ће бити највећа ветроелектрана која се гради на копну на целом европском континенту, рекао је Ђованети.

Он је нагласио да ће нови пројекти бити у 100 одсто у власништву компаније Финтел Енергија, као и да ће се налазити у региону Војводине. 

Кораком који смо направили, компанија ће успети да повећа укупну инсталисану снагу ветроелектрана које развија са 352 MW на 944 MW, чиме би се Финтел Енергија позиционирала у сам врх европских компанија за развој пројеката изградње ветроелектрана, навео је Ђованети. 

Како се наводи у саопштењу, Одбор Директора компаније Финтел Енергија А. Д. састао се по први пут након успешног изласка ове компаније на Београдску Берзу у новембру прошле године.

Акције компаније Финтел Енергија а. д. укључене су на Prime Listing Београдске берзе, најквалитетнији сегмент домаћег тржишта капитала.

Излазак на Берзу уследио је након процеса Иницијалне јавне понуде акција компаније Финтел Енергија. 
Финтел Енергија А.Д. је пионир у производњи електричне енергије из обновљивих извора на Балкану, где послује већ читаву деценију и представља једног од најзначајнијег инвеститора из ове области у Србији. 

У овом периоду изградила је и пустила у рад прва два ветропарка у Србији и приводи крају изградњу трећег ветропарка (Кошава фаза 1). 

Финтел Енергија тренутно ради на изградњи друге фазе пројекта Кошава која ће представљати проширење постојеће ветроелектране Кошава снаге 69 MW. 

Друга фаза Кошаве састојаће се од додатних 52 MW инсталисане снаге и финансираће се кроз удруживање локалних и међународних кредитора.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести