УГАЉ И ДАЉЕ ПРОИЗВОДИ СТРУЈУ Глобални капацитети електрана са овим горивом на историјском максимуму

ПЕКИНГ: Глобални капацитети електрана на угаљ су у 2023. порасли за два одсто и достигли историјски максимум коме је пре свега допринела Кина изградњом нових капацитета, наводи се у данас објављеном извештају организације Глобал енерџи монитор.
ugalj
Фото: Tanjug (Video ilustracija)

Кина је прошле године додала 47 гигавата нових производних капацитета на угаљ, што је представљало 66 одсто укупног броја нових капацитета.

На другом и трећем месту су Индија и Индонезија, које су такође додале значајну количину нових капацитета за угаљ.

Организација је такође приметила да се прошле године успорило гашење електрана на угаљ широм света.

Како се наводи, прошле године је пуштено у погон 69,5 гигавата капацитета електрана на угаљ, док је 21,1 гигават угашен.

Глобални капацитети електрана на угаљ су дакле прошле године порасли за 48,4 гигавата на укупно 2.130 гигавата, наводи се у извештају.

"Резулати за 2023. представљају аномалију, пошто сви индикатори указују на супротан тренд", рекла је директорка програма за угаљ Глобал енерџи монитора, Флора Шампеноа.

Она је истакла да је неоходно брже гасити електране на угаљ и одустати од градње нових капацитета.

"У супротном, можемо заборавити на испуњавање наших циљева из Париског споразума о клими", нагласила је Шампеноа.

Како наводи портал Oilprice, то је лакше рећи него уништити пошто угаљ и даље обезбеђује основни ниво енергије за Пекинг који не могу да гарантују ни кинеске соларне електране или ветроелектране.

Индијска влада саопштила је прошле године да има планове да утростручи своју производњу угља како би могла да задовољи растућу потражњу за енергијом у земљи.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести