Уместо прославе 101. рођендана, циглана на лицитацији

Циглана АД „Игма” Уљма, на основу одлуке Привредног суда у Панчеву, после неколико година стечаја, банкротирала је 3. марта 2015. године, а 9. октобра прошле године одбор поверилаца дао је сагласност да се прода њена целокупна имовина као правног лица.
ciglana, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Стечајни управник расписао је јавни позив за продају целокупне имовине АД „Игма” по процењеној вредности од 315.774.812 динара. У имовину некада познате циглане улази објекти бруто површине 13.661 квадратни метар, као и земљиште: пољопривредно, површине 162.856 квадрата, грађевинско од 61.457 квадрата, као и грађевинско земљиште изван грађевинског подучја површине 103.278 квадратних метара. Ту је и остало земљиште површине 19.260 квадрата.

Од покретне имовине на продају је опрема за слагање и резање опеке, пећи за печење опеке, вакуум-преса, опрема за сагоревање петрол-кокса, сушаре, алат и канцеларијски инвентар.

Рок за достављање понуда је 3. април до 11.45 часова, а истог дана у подне у канцеларији стечајног управника у Панчеву биће јавно отварање пристиглих понуда.

Циглана у Уљми основана је још 1907. године. Основао је Вилијем Глојер и била је у приватном власништву све до краја Другог светског рата. Производила је грађевински материјал од печене глине, различитих облика и модела. Реч је о зиданим и таванским елементима високог квалитета, а најпознатији производ био је гитер-блок.

Циглана се бавила и производњом кварцног песка различите гранулације и бетонске галантерије од кварцног песка. Ту производњу пратио је еколошки производ који штеди енергију. Позивитно је и успешно, с великом добити, пословала до 2007. године, а годину касније стигла је економска криза и кренуо је суноврат циглане који се више није зауставио.

Циглана је обуставила сва плаћања, због чега је отишла у стечај. Немогућност изласка из блокаде, урушавање репутације и делимично губљење поверења код купаца одвели су ту стогодишњу циглану у банкрот и распродају имовине.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести