Ускоро позив за докапитализацију РТБ Бор и тендер за Галенику

БЕОГРАД: Министарство привреде требало би ускоро да распише јавни позив за докапитализацију РТБ Бор, као и нови тендер за продају Галенике, најавио је данас државни секретар у министарству привреде Милун Тривунац.
RTB
Фото: Tanjug

Наводећи да има више потенцијално заинтересованих за РТБ Бор, те да је премијер Александар Вучић најавио и могућност кинеских инвестиција, Тривунац је на седницни скупштинског Одбора за привреду рекао да је за РТБ Бор неопходно наћи стратешког партнера кроз докапитализацију. 

Поред налажења стратешког партнера, казе Тривунац, циљ је и инвестирање у рудник како би се искористио пун капацитет Топионице. 

Тренутно је, наводи, на снази продужење огласа за месец дана за професионализацију менаџмента, а говорећи о проблемима РТБ Бор, каже да је највећи међу њима слаба инвестираност у рударску активност.

Како је навео, ситуација у РТБ Бор је боља него пре две године, када је драстично пала цена бакра на светском тржишту и када се РТБ Бор суочио са проблемима, пре свега ликвидности.

Сада, каже, РТБ Бор сервисира своје обавезе, плаћа рачуне за струју и обавезе по репрограму дуга, а ситуација је значајно боља јер је порасла цена бакра на светском тржишту. 

Изразио је очекивање да ће што пре бити објављен и нови тендер за продају Галенике, наводећи да су велики дугови највећи проблем тог предузећа. 

Прецизирао је да је дуг Галенике 71 милион евра, од чега 60 милиона евра према истим комерцијалним банакама, а уз гаранције државе део се може отписати. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести