Усвојен лекс специјалис за “швајцарце”

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарских францима који је резултат компромисног решења између државе, удружења грађана и банака.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Грађани ће имати избор да ли ће по новом закону да конвертују кредите у евро или да наставе са судским споровима.

Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Понуђено решење државу ће коштати 11,7 милијарди динара.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави кориснику понуду за закључење уговора.
Ако прихвати да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и с њом закључи уговор о конверзији.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће се лекс специјалисом о грађанима задуженим у швајцарцима после више од једне деценије решити тај проблем за њих 15.785.

Најважније је да ће тим законом бити обухваћени сви корисници тих кредита, како би грађанима омогућили трајно решење проблема, нагласио је Мали.

Усвојено више закона, странци лакше до дозвола за рад

Скупштина Србије усвојила је данас више законских предлога, међу којима су измене Закона о странцима чији је циљ да странци лакше добијају дозволе за рад и боравак у Србији.

Такође, усвојене су и измене Закона о планирању и изградњи којима ће бити скраћено време и смањени трошкови у спровођењу инфраструктурних пројеката, а већу улогу ће добити и Инжењерска комора.

Усвојене су и измене Закона о управљању аеродромима, Закон о жичарама за транспорт лица, Закона о превозу путника у друмском саобраћају, Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, измене Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре и Закон о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар.

Циљ закона из области саобраћаја и грађевинарства је да се додатно унапреди амбијент за улагање у Србију и да се убрза реализација великих инфраструктурних пројеката, посебно оних који су део новог инвестиционог циклуса, вредног више од пет милијарди евра.

Кад је у питању измена и допуна Закона о жичарама за транспорт лица, министарка Зорана Михајловићева је раније навела да је неопходно да се тај закон усклади са изменама других закона и нагласила да ће безбедност саобраћаја и даље бити на првом месту.

Како је рекла, измена и допуна Закона о управљању аеродромима доноси једну важну промену, а то је да је Влада формирала предузеће "Аеродроми Србије", чије ће седиште бити у Нишу, како би заједнички могло да се инвестира у све мале аеродроме у Србији, који ће постати део "Аеродрома Србије".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести