Усвојене измене Закона о стечају: 9 месеци за продају имовине на добошу

БЕОГРАД: Скупштина Србије је усвојила измене Закона о стечају које ће омогућити боље спровођење стечајног поступка и побољшати намирење поверилаца, као ефикаснију борбу против корупције и злоупотреба.
stecaj, ilustracija
Фото: Илустрација

Прецизирано је да ће се стечајни поступци који до сада нису окончани, бити оконачани по прописима који су важили до дана ступања на снагу предложених измена Закона о стечају.  

Предвиђен је рок од девет месеци за продају имовине предузећа у стечају. 

Такође, нова решења омогућавају бољу наплату поверилаца и смањење трошкова, предвиђа и краће рокове за поступање стечајних управника и стечајних судија, а побољшан је положај обезбеђених поверилаца.

Обезбеђеним повериоцима је признато право учешћа у одбору поверилаца, тако што ће имати једног члана у том одбору.

Предвиђено је и да одређене радње у стечајном поступку могу да се предузимају само уз сагласност обезбеђеног повериоца, на пример издавање у закуп имовине под хипотеком.

Такође, и продаја имовине под хипотеком без јавног поступка оглашавања, што је до сада било дискреционо право стечајног управника.

Нова решења предвиђају и нови начин процењивања имовине стечајног дужника коју ће радити лиценцирани проценитељ, чиме ће се допринети правној сигурности поверилаца и убрзати поступак уновчења имовине на основу тржишне процене.

Уводи се и посебно правило о укидању забране извршења на имовини стечајног дужника која је под хипотеком или залогом, уз давање права обезбеђеном повериоцу да је прода по правилима која важе за хипотекарне продаје. 

Уколико обезбеђени поверилац не успе да прода имовину у предвиђеном року, враћа је стечајном управнику да је прода кроз стечајни поступак.

Изменама закона се отвара простор за израду подзаконских аката од којих се очекује да упросте процедуре стечајног законодавства и убрзају поступак уновчавања, извешавања, реорганизације и контроле.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести