Узелац: Кредити скупљи због борбе са инфлацијом

Реакција пословних банака на турбулента дешавања у банкарском сектору и борба са високом инфлацијом помрсили су рачуне многима, а грађанима су поскупели кредити, изјавио је данас уредник портала "Каматица" Душан Узелац.
stednja
Фото: pixabay.com

Он је рекао Тан‌југу да је дошло до раскорака између пасивне и активне каматне стопе, односно камате коју штедише добијају на штедењу и оне коју плаћају на кредите.

"У овој ситуацији штедише су оштећене, зато што имају вишак средства и немају повољне услове за улагања, а они који желе да подигну кредит додатно су оштећени, јер по скупљој каматној стопи добијају та средства", рекао је Узелац.

На питање колико је таква ситуација ишла на штету грађанима који имају кредите у еврима, каже да борба против инфлације има ефекат на две стране.

"Оштећени су грађани који имају кредите, јер су референтне каматне стопе директно утицале су на то да су грађанима кредити скупљи. То је привременог карактера, док се не стабилизује ситуација. Није ово нешто што ће дуго трајати, али свакако је реакција на турбуленто дешавање на финансијском тржишту", навео је он.

Каже да је питање да ли у овим условима уопште има смисла штедети новац у банкама.

"Математика каже не, баш зато што је инфлација у еврозони 8,5 одсто. То значи да вам 8,5 одсто нестане од ваше уштеђевине, а банка вам даје каматну стопу од 2,5 одсто, што значи да је шест одсто штедње у банци, што значи да ће ваших шест одсто нестати под притиском инфлације, јачи је утицај инфлације него камата коју банкари дају", навео је он.

Узелац истиче да банкари балансирају потребу да привуку потребу да привику и те штедише и да балансирају са актуелним стањем на кредитну активности.

"То значи ако нема ко да узме кредит и ако је све теже доћи до квалитетног дужника, кредитна задуженост је све већа, а кредитна способност је све мања. Под инфлацијом мање остане простора за рате кредите, самим тим мањи кредит може да се узме. Банке ће понудити ниже камате на штедњу, јер самим тим им не треба новац, значи не треба им новац, јер немају пласман, али све то зависи од банке до банке", навео је Узелац.

На питање да ли се сада исплати узети кредит, каже да је то индивидуална ствар и да не постоји лош или добар тренутак.

"То мора да се израчуна, и то је на свакој особи, сада су скупи кредити али не значи да су неисплативи. Скупљи су у односу на пре две године, али опет нису скупи у односну на пре 10 године. И раније су били скупи кредити и користили су се", рекао је он.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести