Већина немачких компанија жели стални рад од куће

МИНХЕН: Више од половине компанија у Немачкој, 54 одсто, жели да рад од куће остане трајан, према подацима анкете института ИФО и истраживања професионалне онлајн мреже ЛинкедИн, спроведеног међу њеним чланицама.
kompjuter, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Криза корона вируса могла би да буде подстицај за трајни радни ангажман од куће, изјавио је Оливер Фалк, директор Центра за индустријску организацију и нове технологије и коаутор ове заједничке студије.

Подаци из анкете ИФО показују да се три четвртине компанија у Немачкој договорило с делом своје радне снаге да раде од куће, као начину да се изборе са кризом, наводи се у саопштењу института из Минхена достављеног Танјугу.

Истовремено, истраживање спроведено међу члановима професионалне мреже ЛинкедИн у Немачкој показује да је готово половина испитаника рекла да сада ради код куће, због пандемије.

За многе компаније ови нови радни аранжмани подразумевају знатна улагања у дигиталну инфраструктуру и нову комуникациону технологију. Потпуно враћање на стари начин рада мало је вероватно, објашњава Фалк.

Према студији, за 56 посто запослених у Немачкој данас је привремени рад од куће могућ, док се пре корона пандемије користила само половина тог потенцијала.

Поред тога, једна анализа оглашених радних места и лица која траже посао на ЛинкедИну показује да се број прегледа огласа за рад од куће више него удвостручио.

Ипак, у будућности ће послови за које се сматра да ће у потпуности моћи да се обављају од куће, вероватно и даље бити изузетак, каже Жан-Виктор Алипур, коаутор студије ИФО.

Знамо да недостатак социјалног контакта, који рад од куће укључује, може дугорочно да буде терет и да дигитални свет сам по себи не омогућава све аспекте креативне размене или преноса знања и идеја. Зато је вероватније да ће преовладати неки комбиновани модел, који подразумева рад на радном месту у фирми и рад од куће. На тај начин се удружују предности које пружа аутономија и флексибилност рада од куће са предностима које запосленом пружа социјални контакт на радном месту, објашњава Алипур.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести