ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ Пензионерску картицу можете преузети на шалтерима ФОНДА

БЕОГРАД: Заменик директора Фонда ПИО Александар Милошевић изјавио је данас да се за пензионерску картицу до сада пријавило више од 930 хиљада корисника, али да се тај податак мења из минута у минут.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

Процес пријаве корисника није ограничен и сви који се до сада нису пријавили могу у сваком моменту да поднесу пријаву, рекао је за Танјуг Милошевић.

Додао је да је поступак пријаве максимално поједностављен и да се  спроводи електронски, са кућног рачунара или мобилног телефона или у филијали и служби Фонда ПИО, на шалтерима Банке Поштанска штедионица и ЈП Пошта Србије.

Милошевић је навео да је потребно приступити сајту Фонда www.пио.рс и да је на насловној страни банер за пријаву, у који се уноси јединствени матични број и број телефона или мејл адреса.

Систем одмах потврђује да ли је пријава прихваћена, а након тога корисници могу очекивати поруку на телефону да дођу по своју картицу када буде израђена.

"Да бисмо омогућили што већем броју корисника да преузму картице у кратком року продужили смо рад шалтера само за ове намене сваког радног дана до 18 часова, а припремамо се да уведемо и радну суботу, о чему ћемо обавестити кориснике", рекао је Милошевић.

Додао је да је покренут поступак припреме за кућну доставу картица, како би сви корисници који не могу доћи у филијалу Фонда добили картицу на кућну адресу, уз обавезу да потпишу сагласност и доставе Фонду ПИО, како би им  картица била активирана.

Истакао је да су потписивањем споразума о сарадњи са друштвено одговорним компанијама, јавним предузећима, предузетницима, државним институцијама, занатским радњама, банкама, бањама и осталим правним субјектима који су се укључили у пројекат Фонда ПИО "Пензионерска картица" обезбеђени попусти до 50 одсто и остале погодности за кориснике пензионерских  картица.

 Преглед правних лица са наведеним попустима доступан је корисницима на званичном сајту Фонда ПИО www.пио.рс/Пензионерске картице, као и на мобилној апликацији "Пензионерске картице", која је бесплатна за кориснике и доступна на мобилним уређајима у Play Store или App Store.

"Све делатности су заступљене и то се потпуно поклапа са интересовањем корисника. Највише је фирми из области трговине, апотеке, здравствене институције, продавнице техничке робе и слично", рекао је Милошевић.

Истакао је да је на овом пројекту Фонд ПИО имао велику подршку Владе Републике Србије, локалних самоуправа и привреде.

"Заједничким активностима државе, Фонда ПИО и привреде створен је амбијент који ће пензионерима, корисницима пензионерске картице, омогућити бољи животни стандард и виши квалитет живота, што је и била полазна основа целог пројекта", рекао је Милошевић.

"У јануару 2023. смо имали редовно повећање пензија од 12,1 посто, а од 1. октобра пензије се додатно ванредно увећане за 5,5 одсто. Просечна пензија, која сада износи 37.786 динара уз октобарско повећање износиће око 40.000 динара", подсетио је Милошевић.

Навео је да ће бити повећан и износ општег бода на 1.172 динара и биће уграђен у обрачун свих нових пензија.

Накнада за помоћ и негу другог лица за све кориснике износиће 26.055 динара, а накнада за погребне трошкове за све преминуле кориснике повећава се за више од 3.000 и износиће 59.985 динара.

"Крајем новембра или почетком децембра сви пензионери ће добити једнократну помоћ од 20.000 динара, а од 1. јануара 2024. године следи редовно увећање пензија за 14,8 одсто", рекао је Милошевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести