Весић: Минимална цена рада у железници већа 12,5 одсто

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је с представнницима синдиката и директорима четири железничка предузећа - Железнице Србије а.д, Инфратсруктура железнице Србије, Србија воз и Србија карго, анекс Колективног уговора, којим су плате запослених у том сектору повећане 12,5 одсто.
pruga zeleznica
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Анексом Колективног уговора предвиђено је да се вредност једног часа рада, за обрачун и исплату зарада са 201,22 динара повећа на 230 динара.

На тај начин, плате 11.000 запослених у систему железнице повећане су линеарно за 12,5 одсто.

Тако смо спровели у дело оно што је Влада Србије усвојила - да се повећа минимална зарада на 40.022 динара. Нико у железницама неће имати плату мању од минималне зараде. То значи да ће више од 5.000 запослених који су до сада имали плату испод минималне зараде, коначно имати плату коју су заслужили и зарадили, поручио је Весић након потписивања уговора у Влади Србије.

Он је захвалио свима који су учествовали у преговорима, а пре свега синдикатима, чији су представници показали велико разумевање за тешку финансијску ситуацију државе и нису инсистирали на другим захтевима, осим на повећању цене зараде.

Весић је рекао да су синдикати, менаџмент железничких предузећа и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на исотм  задатку -  да железничка предузећа послују још боље, да услуге које нуде буду боље, а они који раде у железници буду добро и адекватно плаћени.

Што се држава буде боље развијала, а развија се добро под председником Александром Вучићем, и економски је све снажнија, биће боље и нашим железничким предузећима, односно свима који раде у њима, поручио је министар.

Најавио је да следи период великих улагања у железницу, у изградњу нових и обнову постојећих пруга, како је рекао, након деценија у којима су инвестиције у тај сектор изостајале, због чега железничка инфраструктура није на нивоу на којем би требало да буде у једној европској земљи у 21. веку, саопштило је министарство.

Наредних година ћемо се трудити да то достигнемо и железница ће бити све конкурентија. Имаће све више посла, превоза робе и путника. Железница добија место у транспорту које заслужује. Ово је први корак којим смо показали колико ценимо рад запослених у железници, рекао је Весић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести