Виртуелни сајам запошљавања: За 2.800 радних места конкурисало 7.500 кандидата

У оквиру првог Виртуелног сајма запошљавања који је одржан 20. маја, компаније су имале могућност да у директној онлајн комуникацији пронађу квалитетне кандидате за посао, договоре услове за запошљавање и промовишу своје компаније.
kancelarija
Фото: pixabay.com

На Сајму је учествовало 70 великих компанија из целе Србије с пословима за више од 2.800 особа, док се у потрази за запослењем регистровало њих 7.500, од којих је 56 одсто било жена, а 44 одсто мушкараца.

Овом приликом, највише су тражени инжењери машинства, електротехнике, шивачи, кројачи, продавци, радници у производњи, комерцијалисти, пословни секретари, преводиоци и кандидати из области информационо-комуникационих технологија, а постојала је и потражња за кандидатима различитих образовних профила и нивоа квалификација.

Како су из Националне службе за запошљавање нагласили, интересовање за Сајам је било велико, како послодаваца, тако и оних који траже посао, али због техничких елемената, није било могућности за већи број учесника. Ефекти одржаног сајма на повећање запошљивости и запошљавање учесника пратиће се у наредном периоду.

Како би брже пронашли посао, кандидат су имали могућност да предају своју радну биографију за радна места према њиховом избору, да сазнају важне податке о компанији за коју су заинтересовани, као и о условима рада, заради коју могу да очекују и могућностима за усавршавање и напредовање. Сви регистровани учесници могли су да једноставно и брзо да комуницирају путем чета или видео позива.

Из НСЗ сматрају да овакав модел одржавања Сајма има позитивне ефекте, те је у плану да се настави с применом модела  онлајн контакта послодаваца и кандидата. На наменски отвореној интернет страници https://www.nsz-sajamzaposljavanja.rs/, заинтересовани су имали прилику да се детаљније информишу о организацији Сајма, регистрацији, компанијама, а били су доступни и савети за припрему и израду радне биографије као првог контакта с послодавцем, заједно с другим корисним саветима важним приликом представљања послодавцу. У оквиру Виртуелног сајма, кандидати су имали могућност да учествују у радионици у којој су учили како да се најбоље  представити послодавцу у 60 секунди, а указано им је и на кључне разлике између онлајн разговора и оног који се одвија уживо.

Први Виртуелни сајам запошљавања организовала је Национална служба за запошљавање, уз подршку глобалног Програма „Миграције за развој“ који у Србији спроводи Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ.

Одржан низ радионица

На Виртуелном сајму били су рпедставници НСЗ, који су пружали подршку корисницима. Током сајма одржане су и радионице „Како преживети разговор за посао”, „Моја права приликом заснивања радног односа” и „Зелени послови – потенцијал Србије у транзицији на циркуларну економију”.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести