Више од 1.000 Индијаца долази да ради у Србију ове године

БЕОГРАД: Због недостатка радне снаге у појединим областима у Србији, све више странаца посао налази на нашем тржишту.
radnici, radovi, gradjevina, Tanjug/Strahinja Aćimović
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Према речима представника индијске Агенције за међународна запошљавања Никаила Маншарманија само ове године у Србију долази око 1.000 Индијаца.

Маншармани наводи да се обично запошљавају на градилиштима, на изградњи инфраструктуре и у пољопривреди.

"Процес за запошљавање Индијаца у Србију је једноставан. Добијемо упит од послодавца, онда организујемо интервјуе за раднике, тако да послодавац може да их види, онда нам послодавац обезбеђује документацију Србије и онда почињемо поступак добијања визе. Када је виза одобрена, само треба да му купимо карту за Србију и када стигне у Србију, послодавац мора да поднесе захтев за боравак", објаснио је Маншармани гостујући на ТВ К1.

Истиче да тај целокупан процес траје око два месеца.

Маншармани додаје да је њихова обавеза да осигурају квалитетну радну снагу и наводи да из Индије шаљу само људе које имају искуства са интернационалним компанијама.

Када је реч о даљој провери радника када стигну у Србију или неку другу земљу да раде, Маншармани објашњава да имају једног координатора у Србији и уколико запослени има било какав проблем у вези са послом, храном и транспортном може да контактира координатора који даље разговара са кадровском службом послодавца.

Наводи да је укупан трошак послодавца да се доведе један радник из Индије око 800 евра, а да је минимална цена рада између 300 и 322 евра.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да је тражња за странцима почела оног тренутка када је наша земља почела да се празни, како са онима који више нису у ситуацији да раде, тако и са онима који су напустили земљу.

Гостујући на ТВ К1, Атанацковић је потврдио да постоји одређена процедура како би се страни радник запослио у нашој земљи, али се у ту процедуру креће тек када из система запошљавања потврде да немају да пруже нашег радника.

"Онда дају потврду да може да се ангажује и страни", каже Атанацковић.

Истиче да страни радници представљају конкуренцију нашој радној снази и утичу на смањивање зарада.

Међутим, напомиње да је важно да имамо довољан број запослених, како неки делови привреде не би стали.

Атанацковић наглашава да је и приликом запошљавања странаца важно да се пошује Закон о раду, да ситуацију на терену контролише инспекција рада, као и да не сме да се дозволи да страни радник нема адекватне услове рада и смештаја, и још мање да нема слободу кретања, односно да им се одузме пасош.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести