Влада одобрила додатних 500 милиона евра помоћи привреди

БЕОГРАД: Влада Србије наставиће да кредитира предузећа чије је пословање усмерено на тржишта Русије Украјине и Белорусије.
evri novac
Фото: pixabay.com

Држава је препознала потребу за одобравањем додатних 500 милиона евра помоћи како би одржала ликвидност и тиме је укупан износ средстава пласираних путем прве гарантне шеме достигао 2,5 милијарди евра.

Истовремено, рок за пуштање кредита у течај је продужен до 31. јула 2022. године.

Иначе, држава је до сада издвојила око 8,8 милијарди евра за помоћ привреди и грађанима, а једна од мера је била доношење Уредбе о утврђивању гарантне шеме.

Продужено кредитирање омогућено је након сто је Влада Србије данас усвојила Закључак о Анексу 2 Основног уговора о гаранцији Републике Србије за кредитирање привреде услед продуженог негативног утицаја пандемије.

Реч је о подршци за око 1.400 предузећа, која ће имати могућност да користе другу гарантну шему за рефинансирање обавеза из прве гарантне шеме.

Банкама је омогућено закључење анекса уговора којим ће корисници кредита моћи да рефинансирају обавезе из прве гарантне шеме, а циље је побољшање њихових отплатних капацитета.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести