Влаховић: Дигитална Србија на балканском Давосу од 4. марта

БЕОГРАД: Јубиларни 25. Копаоник бизнис форум прерастао је почетну идеју од пре четврт века - да буде место саветовања економиста и енергетичара - и данас је израстао у “балкански Давос”. 
Aleksandar Vlahović
Фото: Tanjug

То потврђују број и “тежина” учесника, теме о којима се расправља на панелима, али и низ “блиских сусрета” бизнисмена и политичара из Србије и света, оцењује тих 25 година развојног пута Форума председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић уочи сусрета пословне и политичке елите на Копанику од 4. до 7. марта. 

Влаховић најављује бројне новине које ће обележити овогодишњи Бизнис форум, као и теме којима ће се “од свитања до сумрака” бавити учесници на панелима.

Овог пута, у техничком смислу, новина је да ћемо имати лајв стрим комплетног тока Копаоник бизнис форума, најављује Влаховић.

Из Савеза економиста Србије, који је организатор Форума, поручују гостима и учесницима да их ове године очекују и нови садржаји, попут дискусија на теме - креативне економије.

У садржајном смислу уведене су нове теме, попут креативне економије, и због тога ће на Форуму бити и познати српски глумац и режисер Драган Бјелогрлић, али и глумац Милош Биковић, а тема дигитализације присутна је на неколико панела. Исто тако, тема образовања, иновација и генерално развоја науке, обрађују се на бројним панелима, наводи Влаховић.

Првобитни садржај Форума, који је према оцени Влаховића, био мање-више сувопаран и бавио се класичним академским економским темама, је неупоредив с данашњим статусом Форума.

Ове године, каже, на Копаоник долази више од 1.200 учесника, а поред бројних говорника на панелима из земље и света, “носећи стубови” Форума биће између осталих, очекивано излагање председника Србије, председнице владе, гувернерка Народне банке Србије, министара економског дела владе...

Додаје да ће на Форуму као и претходних година бити присутни и амбасадори, али овога пута, каже, неће се одржати амбасадорски панел попут претходних година.

На Копаоник ће, најављује Влаховић, допутовати и заменик директора европског департмана ММФ-а Танос Арванитис, директорка Европске банке за обнову и развој за Централну и Источну Европу Шарлот Рух, затим, други човек “Мастеркарда” из Америке Тимоти Марфи, а на Форуму ће виђење глобалног и регионалног стања у Европи и на Балкану изнети познати професора Флорин Бибер те аналитичар и новинар британског “Економиста” Тим Џуда...

Влаховић посебно издваја панел који се, каже, организује захваљујући партнеру Копаоник бизнис форума, компанији “Мастеркард”, и то је предавање најпознатијег европског футуролога Магнуса Линдквиста.

То ће бити можда и најзанимљивији догађај, који смо планирали другог дана Копаоник бизнис форума, истиче Влаховић.

Ни сам, каже Влаховић, не би веровао да му је неко 1994. године рекао, када је одржано прво саветовање Савеза економиста и Савеза енергетичара на Копаонику, да ће за 25 година од тада у Србији водеће теме бити 4. технолошка револуција, дигитализација и жене у бизнису, на пример, јер је тих година, подсећа, у јеку била 3. технолошка револуција.

На питање коју поруку грађани могу да очекују по завршетку Форума, Влаховић каже да не жели да прејудицира закључак, али и да “не треба измишљати топлу воду”, јер се самом поставком тема сугерише и порука и закључак овогодишњег Форума - хитна “дигитализација Србије”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести