Влаховић: Време је да се троши

БЕОГРАД: Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије је рекао да неки економисти сматрају да ће криза због епидемије корона вируса имати нагли узлет а онда брз опоравак
vlahovic
Фото: Tanjug

Он, међутим,  сматра да ћемо тек у четвртом кварталу моћи да очекујемо убрзање производње.

"Не мислим да ће опоравак ићи тако брзо, већ се тек крајем трећег и у четвртом кварталу може очекивати лагано убрзање производње", каже председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић за Прву тв, како преноси портал Б92.

"Мере наше владе не разликују се много од онога што ради сав развијени свет. Прва целина је очување ликвидности кроз меру одлагања плаћања и финансирање минималца, друга је повећање понуде формирањем гарантног фонда што неће бити терет за буџет, односно подстичу се банке да ликвидност усмере ка привреде", каже Влаховић.

Према његовим речима, није време да се размишља о фискалном суфициту, сад је време да се троши.

Славко Царић, председник извршног одбора Ерсте банке каже да сада имамо кризу понуде, кризу тражње, као и кризу поверења.

"У кризи поверења банке морају да одиграју озбиљну улогу, али то не могу саме. Ми смо са НБС направили склоп мера, смањена је референтна каматна стопа и уведен мораторијум на све кредите", рекао је он.

Каже да ће то омогућити клијентима да дођу до ликвидности и да могу да функционишу.

Наводи да су пре десетак дана плаћања клијената на дневном нивоу стала, и зато поздравља мере Министарства финансија које су банкама омогућили да лакше дају новац онима којима је то потребно.

"Банке преузимају велики ризик али су у стању да преузму тај ризик", рекао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести