Војвођански привредници у Шангају:  Уговорен извоз вредан пет милиона долара

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, борави у радној посети Народној Републици Кини, у граду Шангај, где се одржава први и највећи светски сајам извозника у земљу домаћина ,,China International Import Expo 2018 - CIIE“.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković na svetskom sajmu izvoznika u Šangaju Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић на светском сајму извозника у Шангају Фото: Покрајинска влада

О значају Сајма говори и чињеница да га је у присуству делегација и званичника из целог света, лично отворио председник НР Кине, Си Ђинпинг.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у претходном периоду, водио је интензивну комуникацију са кинеском покрајином Џеђанг, значајно унапредивши привредну сарадњу која је резултирала успешним наступом војвођанских привредника, те уговором вредним пет милона америчких долара.

Представник новосадске компаније ,,Стотекс АД“, Гордан Башић је потписао уговор са кинеским партнером, компанијом ,,Yuhuan guoyang import & export co ltd“ о извозу прехрамбених производа у 2019. години, у вредности од пет милиона долара. Уговор предвиђа извоз додатних количина роба у вредности од нових пет милиона долара и у 2020. години. Кинеском тржишту, компанија ,,Стотекс АД“ из Новог Сада пласираће замрзнуто поврће и воће, џемове, јестиво сунцокретово уље и вино.

Церемонија потписивања се одвијала у присуству бројних високих званица на међународној конференцији посвећеној промоцији привреде града Таиџу (Taizhou), а свечаном потписивању је присуствовао потпредседник Ђоковић, који се након тога састао и са градоначелником града Таиџу, Џанг Бингом (Zhang Bing).

Таиџу је седмомилионски град и један од најзначајнијих индустријских центара у кинеској покрајини Џеђанг, и почетна тачка пројекта ,,Један појас – један пут”. Приликом сусрета, званичници овог великог кинеског индустријског центра су изразили жељу да сарадњу са АП Војводином подигну на виши ниво братимљењем са неком од локалних самоуправа у Војводини, у чему ће им бити пружена институционална подршка и помоћ Секретаријата.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести