ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Трошкови обраде кредита незаконити

НОВИ САД: Врховни касациони суд, као највиша судска инстанца, одбио је на седници од 22. маја 2018. захтев Привредног суда у Нишу за решавање спорног правног питања у вези с трошковима обраде кредита у којем је било постављено питање имају ли банке право да наплаћују тај трошак, саопштено је из Удружења банкарских клијената „Ефектива”.
banka salter
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

ВКС је констатовао да не постоје услови за одлучивање о том правном питању јер су се Апелациони и Привредни апелациони суд у Београду већ изјаснили о томе.

По сазнањима „Ефективе”, наводи се у саопштењу, оба та суда су потврдила незаконитост наплате трошка обраде кредита па се из дописа закључује да не постоји спорно правно питање, пошто је пракса уједначена, односно правни став је већ заузет. То би значило судску потврду да су банке више од 15 година незаконито наплаћивале ту провизију и на тај начин незаконито присвојиле више од 100 милион евра, наводи „Ефектива”.

Подсећају и на то да је Апелациони суд у Новом Саду такође заузео став о незаконитој наплати трошка обраде, а исто су учинили и виши судови у Београду и Сомбору.  

Д. В.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести