Кредити у „швајцарцима“ муче преко 17.000 клијената у Србији

НОВИ САД: Клијенти банака који су подигли стамбене кредите у швајцарским францима већ годинама се кају због те одлуке. Ова мука мучи преко 17.000 клијената у Србији, који су се задужили у тој валути јер многи не могу да отплаћују увећане рате, а с тим су суочени и глумци, спортисти...
svajcarci
Фото: pixabay.com

Једино ко у овом тренутку може да помогне је суд, односно правоснажна пресуда. Али ни то није правило без изузетка. Удужења CHG и Ефектива, које окупљају људе с овим дужничким проблемом организују протесте, пишу петиције, али проблем се слабо или никако не решава.

Недавно је апелациони суд у Новом Саду потврдио пресуду Основног суда о раскиду уговора о дугорочном стамбеном кредиту индексираном у швајцарским францима. По слову пресуде, након раскида уговора клијент банци дугује 3,8 милиона динара уместо 9,5 милиона динара, колика је била банчина рачуница.

Приликом изрицања пресуде суд је узео у обзир да су се, због енормно великог скока швајцарске валуте према динару, околности знатно промениле. Тако је за кредит подигнут у октобру 2008. године, на износ од 5,69 милиона динара и месечну рату на почетку од 34.000 динара, месечни износ нарастао до чак 82.000 динара.


Од плаћања кредита одустало око 6.000 клијената

Највише кредита за куповину кућа и станова индексирано је у еврима - чак 80 одсто.

И европска валута је, такође, мењала вредност али далеко мање него швајцарски франак.

У Србији је до сада око 6.000 клијената одустало од плаћања кредита, па су многи остали без некретнине због активирања хипотеке. Процењује се да је већина тих нектретнина отишла на добор баш због зајмова који су индексирани у швајцарским францима.  


Због овако великог скока оцењено је да је нарушено начело једнакости узајамних давања, те да је клијент био недовољно информисан у предуговорној фази о свим ризицима која га очекују ако узме кредит индексиран у швајцарским францима .

Из удружења “Ефектива” подсећају да је у готово истоветном случају Апелциони суд у Београду пресудио у корист тужене банке. Није помогло ни то што је исту пресуду Врховни суд Србије већ укинуо и вратио је на поновно разматрање.   

Народна банка Србије је понудила четири модела решења за олакшану отплату. Међутим, они клијентима нису одговарали јер су сматрали да ће преко судова, а уз помоћ својих удружења, испословати боље решење. То се показало као могуће, али не за све. Ови кредити одобравани су до 2011. године, када је ондашњи гувернер  НБС Дејан Шошкић забранио да се подижу кредиту у швајварским францима. Проблем је тако смањен, али ће сасвим сигурно још дуго постојати јер се ови зајмови узимају на рок од 20 до 30 година. Оно што може да утеши клијенте је то што сви финансијски стручњаци кажу да ће франак једног дана, исто као што је растао почети и да пада. Већина задужених се пита када би се то могло десити.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести