Судском пресудом раскинут уговор о кредиту у “швајцарцима”

НОВИ САД: Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду Основног суда о раскиду уговора о дугорочном стамбеном кредиту индексираном у швајцарским францима, саопштило је Удружење за заштиту корисника финансијских услуга Ефектива.
svajcarci franci
Фото: Tanjug (ilustracija)

По тој пресуди, након раскида уговора, корисник банци дугује 3,8 милиона динара уместо 9,5 милиона колико је било предвиђено планом отплате, па је корист за тужиоца евидентна, наводи се у саопштењу.

Пресудом су констатовани услови за раскид уговора због промењених околности, а које се тичу енормног скока курса франка у односу на динар и евро, али и због болести дужника, у овом случају.

Према факсимилима решења Апелационог суда из Новог Сада које је медијима проследила Ефектива, банка је клијенту пустила у течај стамбени кредит у износу од 5,69 милиона динара у октобру 2008. године. Месечна рата отплате кредита је у почетку била 34.000 динара, да би у једном тренутку достигла 82.000 динара.  

Суд је у образложењу одлуке навео да из утврђених чињеница несумњиво произилази да је од закључења уговора па до подношења тужбе дошло до промењених околности - раста CHF валуте, наступања биолести код корисника кредита и отежаног испуњавања његових обавеза, чиме су се “испунили услови прописани одредбом 133 Закона о облигационим односима за раскид уговора због промењених околности”.

Такође, констатовано је нарушавање начела једнакости узајамних давања садржано у члану 15 Закона о облигационим односима, као и недовољна информисаност корисника у предуговорној фази о свим ризицима подизања кредита индексираног у швајцарској валути.

Из Ефективе подсећају да је недаво донета и једна одбијајућа пресуда на Апелационом суду у Београду, упркос претходној одлуци Врховног суда којом се иста таква пресуда укида у делу за раскид уговора и враћа на поновно одлучивање, чиме, како оцењује ово Удружење “судије београдских судова (Виши и Апелациони суд) заправо једини у Европи сматрају да су ЋФ кредити потпуно законити”.

У саопштењу Ефективе се такође подсећа на искуство земаља у региону - на пресуде и Словенији и БИХ о апсолутној ништавости таквих уговора, на три пресуде Европског суда правде који је поништио валутну клаузулу ових кредита, као и на законе о конверзији који су донети у Хрватској, Црној Гори и Мађарској.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести