Вучић: Фабрика Минт представља прекретницу развоју Лознице

ЛОЗНИЦА: Председник Срије Александар Вучић присуствовао је данас постављању камена темељца за фабрику аутомобилских делова, Минт, у Лозници, оценио да је реч о прекретници у развоју тог града и изразио наду да ће Фолксваген иматзи у виду да је у Србији све већи број произвођача ауто-делова, када буде одлучивао где ће градити своју нову фабрику. 
vucic, tanjug rprelic
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Вучић је истакао да је МИНТ истовремено од кључног значаја за развој и опстанак Лознице, Јадра и Подриња.

„Овде смо последњих 30 година само опстајали без највећих фабрика, које су уништаване и разаране. Први пут доводимо инвеститоре и градимо нову будућност Лознице. Волео то неко да призна или не - то је стварност, то је тачно“, подвукао је он.

Вучић је подсетио да је држава до сада већ дала 6,2 милиона евра за разне инфраструктурне пројекте у Лозници.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Указао је да ће болница, чија је изградња стала 1987, поново да се гради.

„Тридесет година морали смо да сачекамо да градимо оно што смо некада почели, мислили да ћемо лагано и брзо да окончамо. Управо зато је ова фабрика од огромног значаја“, истакао је он.

Пренео је да ће кинески власници у фабрику у Лозници, у две фазе, уложити укупно 100 милиона евра, да ће имати укупно 1.000 запослених, а да ће производити алуминијумске делове за разне произвођаче аутомобила.

„Надам се да ће Фолсквагену нешто занчити да се све већи број делова производи у Србији. Верујем да ће то умети да цене приликом доношења одлуке где своју фабрику да подигну“, казао је председник.

Он се захвалио амбасадорки Кине, са којом је пре четири дана већ једном постављао камен темељац за једну кинеску фабрику, у Зрењанину, и изразио наду да ће заједно отварати још много фабрика у Србији.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Рекао је да са великом надом ишчекује сусрет са председником Кине Си Ђипингом 25.априла у Пекингу.

„За мене лично и нашу земљу то је изузетна част и привилегија. Увек у сваком разговору са председником Сијем много тога научим. С друге стране увек то буде додатни подстицај за кинеске инвестоторе, подршку Кине политици Србије, пре свега политици развоја Србије“; објаснио је Вучић.

Казао је да је захвалан председнику Кине на челичном пријатељству.

„Замислите колико би било теже да немамо решење за Бор, да немамо солуцију за Железару у Смедереву, или фабрику Линлонг у Зрењанину, а и будућност са Минтом у Лозници“, додао је он.

Указао је да ће држати за реч шефа компаније Минт, који му је успут, када су разговарали, рекао да намерава да направи и „мали“ хотел у Лозници за себе и своје људе.

„Питао сам колики хотел ће то бити, а рекао је да ће имати сто и нешто соба. Види да таква два ''мала хотела'' направиш тамо“, казао сам му“, пренео је председник.

Он је навао да се и данас могло видети колико су Кинези озбиљан и дисциплинован народ, само у чињеници колико се окупило око шефа Минта да би послали поруку Србији, иако је нама много важнија та фабрика.

Вучић је рекао и да се још тражи технологија да се литијум извуче од осталих 26 минерала, али и додао да су Кинези већ ушли у одређене преговоре и да верује да ће од тога направити најбољи посао.

"Онда ћемо их молити да у Крупњу, Лозници или Љубовији направе погон за електричне аутомобиле, аутобусе и возила и да их још задржимо у нашој земљи", рекао је Вучић.

Он је захвалио инвеститорима што су изабрали да инвестирају у Србији, подсетивши да је држава инсистирала да то буде у Лозници или Краљеву јер су то два града са највећим бројем незапослених људи.

Поручио им је да ће у држави увек имати помоћ и замолио их да размисле о новим улагањима, те додао да ће се радити на изградњи нових путева у том делу Србије.

Привредни раст око 4,4 одсто, суфицит 4. годину за редом 

Александар Вучић рекао је данас да је привредни раст Србије сада око 4,4 одсто, да су ММФ и СБ задовољни оним што Србија чини, и додао да наша земља, први пут у историји, има четврту годину за редом суфицит у буџету.

"Сачекаћемо коначну процену али мислимо да је раст 4,4 или 4, 3 одсто. Задовољни су Светска банка и ММФ оним што ради Србија. Једна смо од ретких земаља која 4. годину за редом има суфицит у буџету. То никад није било осим када су биле неке велике приватизације", рекао је Вучић новинарима у Лозници поводом најновије процене Светске банке.

Он је напоменуо да Србија никада раније није имала суфицит дуже од две године.

"Ово је доказ озбиљног и одговорног понашања према јавним финансијама. Видећемо на којем ћемо месту бити ове године на Дуинг бизнис листи. Били смо 48, и надам се да ћемо напредовати бар 10 места", рекао је он.

Како је рекао, кад хоћете да се "тркате" за "Фолксваген" са неким моћнијим земљама, онда морате драматично да повећавате економске перформансе да бисте уопште учествовали у утакмици", истиче Вучић.

Додаје да су грађани у Србији нестрпљиви, да све желе данас, или јуче, али да је потребно време.

"Али, ствари иду у добром смеру",закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести