Вучић: Нема уговора о лобирању

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић потврдио је данас информацију да нема никаквог уговора о лобирању за потребе Србије, те да Влада Србије разговара о ангажовању једне адвокатске канцеларије у случају да покрене арбитражни поступак због кршења уговора Цефта од стране Приштине.
vucic
Фото: Tanjug (D. Goll arhiva)

"Нема никаквог уговора о лобирању. Они су разговарали о томе хоћемо ли да покренемо арбитражни поступак против Приштине због увођења такси Србији. И због тога су узимали фирму чије је седиште иначе у Бриселу и Паризу, а не у Вашингтону. Никакве то везе нема са лобирањем у Вашингтону. Само су почели разговори, нема никаквог договора", рекао је Вучић за ТВ Прва.

То би било иначе нормално, ако се буде ишло у тај поступак, додао је он."Али, не знам да ли ће се влада одлучити на то или не", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће Србија икада бити спремна да за лобирање издвоји бар упола новца колико то чине Албанци, Вучић каже:

" Волео бих да имамо више фирми за лобирање, да из више углова радимо то у Вашингтону. Да тај новац трошимо савесно и поштено, а не као Јеремић и Ђилас, када су крали паре, милион и 200 хиљада долара, колико је наш тадашњи амбасадор делио са њима и које нигде и ничему нису служиле."

Волео бих да то урадимо, али то никада нисмо урадили - лагали су да смо имали уговор са "Левандовским" и друго, додао је председник Србије. 

"Ваљда ћемо једном постати земља која ће прихватати да једном морамо да урадимо неке ствари путем лобирања. То је у Вашингтону,а сад већ и у Берлину преко потребно", закључио је Вучић.

Вучић: Покушаћу да разговарам с Меркел пре одлуке о Фолксвагену

ЛОЗНИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће покушати да разговара са немачком канцеларком Ангелом Меркел пре него што буде донета одлука у којој ће земљи бити отворена фабрика Фолсвагена.

"Не могу да говорим о потенцијалним сусретима са Меркеловом, али покушаћу да разговарам са њом пре било какве одлуке, иако коначну одлуку не доноси она, него Борд Фолксвагена", рекао је Вучић за телевизију Прва.

Он је навео да ће са Меркеловом разговарати и представници свих земаља које су могуће дестинације за велику инвестицију, међу којима су Турска, Бугарска, Румунија и Украјина.

"Једни су десет пута већи од нас, други су у ЕУ и вероватно су ближи Меркел, Клаус Јоханис (председник Румуније) је по рођењу Немац и врло близак Немачкој и Ангели Меркел, у Украјини су блиски, Меркел је честитала Порошенку улазак у други круг избора... али борићемо се за Фолксваген", рекао је Вучић.

Он је навео да неће лако одустати, те да не мисли да друге земље имају боље услове и да су у било чему боље од Србије.

Вучић о Берлину:Знам шта они хоће,они знају шта ми хоћемо...

ЛОЗНИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је после разговора са посланицима немачког Бундестага да су по питању Косова и Метохије на супротстављеним позицијама, али да нема сумње да Немачка жели стабилност региона и да је важно имати је за партнера.

Вучић је за телевизију Прва рекао да Немачка има тврду и чврсту политику. 

"Ја знам шта они хоће, они знају шта ми хоћемо. Не видим да у овом моменту има средине, али сам спреман да слушам људе који су паметни и који желе стабилност у региону", рекао је Вучић.

Он је додао да је важно имати Немачку за партнера и да верује да су данашњи разговори били корисни за обе стране.

Вучић о одлуци Еулекса: Кадија те тужи...

БЕОГРАД: Кадија те тужи, кадија ти суди, каже председник Србије Александар Вучић поводом одлуке Еулекса да на косовске судове пренесе процесуирање случајева ратних злочина које су припадници ОВК починили над Србима.

Он је на питање новинара ТВ како коментарише тај потез и оцену адвоката да ће то бити мучно за Србе, рекао:

"Ту нема шта посебно да се дода. Кадија те тужи, кадија ти суди.... То је све што смо могли да очекујемо и ништа боље и ништа више", рекао је он.

Вучић:Веома тешка одлука, разумемо последице које носи

ЛОЗНИЦА:  Председник Александар Вучић изразио је данас задовољство одлуком Касационог суда, мада она, како подсећа, није обавезујућа, али је добра основа за наставак разговора.

Вучић је истовремено изразио наду да ће та одлука довести до уједначавања судске праксе за људе који су узимали кредите у швајцарским францима.

Председник Србије је, у изјави ТВ Прва, рекао да одлука предвиђа да се извршења обустављају за оне који су у поступку наплате, док ће за све остале да се види шта ће бити даље.

„Ово није обавезујућа одлука. Било би нормално да се сада уједначи судска пракса за све људе који су узимали кредите у швајцарским францима. Одлука Касационог суда је добра основа за наставак разговора“, објаснио је он.

Вучић је, на питање да ли се плаши да би и они који имају кредите у еврима, када се нешто деси са каматама, могли доћи и тражити помоћ, јер је помоћ пружена онима који су имали кредите у „швајцарцима“, одговорио да је то могуће, али је указао да то питање нико није постављао до тренутка када смо донели одлуку о помоћи. 

"Били смо изложени свакодневно притиску да морамо да помогнемо. Постали смо криви то што смо се нашли у тој ситуацији. Обични грађани су били преварени од стране бивших државних службеника који су им говорили да су кредити у швајцарским францима најбоље што постоји у том тренутку“, објаснио је он.

Казао је да је сада поново на мети критике када је нађен начин за помоћ.

"У српском друштву постоји лицемерје на свакој страни. Веома је тешка ова одлука да помогнемо и разумемо какве све последице може да носи са собом. Спремни смо то да прихватимо“, нагласио је он.

Вучић је додао да ће држава покушати да помогне финансијски и банкама, како би се решило питање задужених у швајцарским францима.

Вучић: Приштину не занимају Немци и Европа, већ само САД

ЛОЗНИЦА, 2.априла (Тањуг) - Приштина неће укидати таксе, док САД не буду довљно тврдо то тражили од њих, оценио је данас у Лозници председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли очекује промену понашања Приштине по питању такси након посете посланика немачког Бундестага, истакао да не очекује, јер Приштину не занимају Немачка и Европа, већ само Американци.

„Док они не кажу то довљно тврдо, Приштина неће повући таксе“, објаснио је он додајући да се у својим интерним круговима туку за бирачко тело.

Указао је да је било довољно чути Енвера Хоџу, њиховог идеолога, који је рекао да је Приштина увела таксе како би наштетила Србији.

„Замислите да смо ми провели мере да би наштетили Хрватској, БиХ или неким другима. Осудио би ме цео свет. Замислите да говорим о Великој Србији као Рама и остали о Великој Албанији - обесили би ме буквално у Бриселу. Све што нама није дозвољено другима јесте. То говори о различитим аршинима“, подвукао је Вучић.

Рекао је да су фабрике које отварамо наша победа и најавио да ће за 25 дана у Панчеву отворити фабрику „ЦФ“.

Навео је да ће утицај приштинских такси на нашу привреду бити између 0,4 и 06, одсто на раст, те нагласио да ће се Србија снаћи на другим тржиштима.

„Наша привреда биће све снажнија, и то без увођења реципрочних мера како би показали на разлику између нас и њих“, рекао је Вучић.

Поводом одлуке Еулекса да на косовске судове пренесе процесуирање случајева ратних злочина које су припадници ОВК починили над Србима, Вучић је рекао да се ничему не нада, већ се плаши да не буде по народној изреци - кадија те тужи, кадија ти суди.

"Срби нису имали позитивна искуства по том питању", констатовао је председник и додао да ће то бити још један терет на грбаци и мука за наш народ на КиМ.

Али, додао је, немамо превише избора, јер су они који су доносили одлуку пре десет година да Београд извуку из формата УН, и пребаце преговоре у ЕУ, морали да знају какве то последице носи.

"Ми данас морамо да плаћамо високу цену погрешног погледа у будућност и погрешног разумевања савременог света", рекао је Вучић.

Везе Хоа и Јеремића занимљиве Лију,а нису новинарима у СРБ?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није гледао документарни филм о малверзацијама Патрика Хоа и Вука Јеремића, али да му је од филма много занимљивија чињеница да се том темом није бавио ниједан "истраживачки новинар" у Србији.

Вучић је, у Лозници одговарајући на питање да ли је гледао филм познатог истраживачког новинара Метју Расела Лија о вези Патрика Хоа и Вука Јеремића, казао да још није имао прилике за то, али да ће га погледати са занимањем.

„Видео сам да је филм урадио један од најпознатијих истраживачких новинара света. Интересантно је да је тиме морао да се бави један од најчувенијих светских истраживачких новинара, а да то нико од силних истраживачких новинара у нашој земљи није учинио", приметио је Вучић.

Филм о малверзацијама Патрика Хоа, а у којем се помиње Вук Јеремић, објављен је на порталу Радио-телевизије Хонгконг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести