Вулетић: Гас за Србију ће морати да поскупи

БЕОГРАД: Председник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић каже је да нова цена гаса за Србију мора да буде виша него сада, јер је цена нафте скочила, али да можда неће пратити цену сирове нафте која је скочила 100 одсто.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

"По уговору са Гаспромом увек је цена нафте одређивала цену гаса. Пошто је она порасла 100 одсто, онда ће и нама цена гаса морати да порасте. Да ли ће да буде 100 одсто није сигурно, зато што ће између ''Гаспрома'' и ''Србијагаса'' да буде договорена формула за рачунање цене гаса", рекао је Вулетић за Танјуг.

Он је нагласио како не верује да може да дође до прекида испорука руског гаса на европско тржиште.

"Гас је врло тражена роба на европском тржишту, а Руси је имају у довољним количинама. А то што Руси траже да се плаћа у рубљама је потпуно економски опрадвдано. САД су одштампале велику количину безвредног новца, ЕУ је одштампала велику количину безвредних евра. И сад да ви договорите једну цену, следеће године та цена је иста, али вредност тих валута није иста и зато су Руси тражили да се обрачунава према руској рубљи. Каква буде вредност рубље да се тако обрачунава и плаћа у доларима или еврима. Мислим да је то руска страна паметно урадили штитећи своје интересе", оценио је Вулетић.

Навео је да се Европа гасом снабдева из Холандије, Шкотске, Норвешке, Русије и Алжира, с тим да алжирски гас добијају Италија и Шпанија које су гасоводом повезена преко Средозменог мора са том афричком земљом.

"Нешто мало долази течног гаса из Катара и неких других земаља, тако да се Европа за сада покрива отприлике са 35 до 40 досто из Русије, 34 до 40 одсто из ове три земље из Европе које сам поменуо малопре и остатак из осталих извора у свету. Мислим да је добро ако може да се пронађе неки нови извор, а најближи у окружењу је у Ирану", рекао је Вулетић.
Оценио је да Американци малтретирају Европу, јер јој не дозвољавају да активира гасовод Северни ток 2 и спречавају је да се снабдева из највећег светског лежишта у Ирану, спречавајући тиме ту земљу да зарађује продајући гас.
"Међутим, мислим да околности морају да се промене и да ће Европа добијати ирански гас из лежишта Јужни Парс. Његов капацитет је 750 милиона кубних метара на дан, а ми трошимо две милијарде годишње, што је тродневна производња тог гасног лежишта", рекао је Вулетић.
Оценио је да је то изванредан извор гаса за Европу које може одмах да се искористи, јер је потпуно опремљено за производњу.

За друге, ближе изворе гаса о којима се говори Вулетић каже да су само америчке приче на које Европа наседа.

"Набуко гасовод је била прича, Набуко вест још једна прича, Танап трећа прича, Тесла четврта прича. Колико год Америкацни поменули могућности неког снабдевања да ће они да помогну, на то не треба рачунати, јер ту нема гаса. Требало је да се пошаље гас према Европи из Туркменистана, који има велике резерве гаса, међутим Американци су својом политиком учинили да Туркменистан направи гасовод директно до Кине и сву своју производњу шаље у Кину", прецизирао је Вулетић.
Он сматра да Европа треба да брине о себи и стави у функцију гасовод Северни ток 2.

Вулетић је напомненуо да укупна продукција течног гаса чини свега 10 процената светске производње гаса.

"Највећи произвођачи течног гаса су Индонезија, Аустралија и Катар, који 90 одсто своје производње имају уговорено за испоруку Кини, Јужој Кореји и Јапану. Не треба Европа да рачуна на неке значајне количине течног гаса", сматра Вулетић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести