За четири месеца откривено 308 илегалних фирми

НОВИ САД: По подацима објављеним на сајту Министарства рада, запошљавања, борачке и социјалне политике, од 3. септембра до 31. децембра прошле године у Србији је откривено 308 нерегистрованих фирме и чак 2.253 послодавца који су уписани у регистар Агенције за привредне регистре, а који запошљавају раднике на црно.
frizer frizerski salon
Фото: pixabay.com

Дакле, за само четири месеца појачан рад Инспекције рада открио је више од 2.500 фирми које или раде илегално или запошљавају раднике на црно. Нерегистованих фирми, по подацима објављеним на сајту Министарства рада, у Војводини има у Сомбору, Зрењанину, Новом Саду, Вршцу, Ковину, Кули, Бачкој Паланци, Суботици, Сремској Митровици, Чуругу, Новом Жеднику... Већина откривених нерегистрованих фирми бави се фризерским и козметичким услугама, поправком аутомобила, трговином, али и грађевинарством и изградњом стамбених и нестамбених објеката.

Послодаваца који су уписали фирме у АПР а који запошљавају раднике на црно има у готово свим војвођанским општинама. Махом је реч о пекарама, угоститељским објектима, фризерским салонима, припреми хране, ауто-механичарским радњама, грађевинарству...


Кафићи, киосци ...

Газде раднике не пријављују у фирмама које послују и у градовима и по мањим насељима.

Тако је у малим насељима војвођанских општина присутан велики број непријављених радника, поготово у кафићима, киосцима, трговинама, бутицима, пекарама.


Инспекција је непријављеним фирмама наложила или да се редовно региструју у АПР-у или им забранила рад. Послодавцима који су легално пријављени у АПР-у а запошљавају раднике на црно наложено је да их пријаве у обавезно социјално осигурање, против њих је покретнут прекшајни посутпак, а има и оних којима је наложено затварање с обзиром на то да су већ раније кршили забрану запошљавања радника без пријаве.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести