За госте из Русије и Турске по 20 евра подстицаја, из Кине и Јапана по 30

Конкурс за доделу дотација намењених за пројекте развоја туризма у овој години отворен је до 31. марта. Министарство трговине, туризма и телекомуникације за ову намену издвојило је 60.000.000 динара, а право на коришћење дотација имају непрофитне организације.
Petrovaradinska tvrdjava/B. Lucic
Фото: Б. Лучић

На последњој седници Влада Србије усвојила је Уредбу о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења организованог туристичког промета страних туриста на територији Србије. Овим актом су утврђени услови и начин доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења организованог туристичког промета страних туриста на територији Србије.

Према овој уредби, право на доделу државних субвенција имају све туристичке агенције организатори туристичког путовања које су регистроване у Србији и имају лиценце за рад. Субвенције се додељују за организовано довођење туристичких група страних туриста, организовано довођења страних туриста или посредовањем за одржавање међународног конгреса. Субвенције могу добити и локални агенти, који организују део туристичког путовања страних туриста у Србију.

Уколико страни туристи који долазе авионом бележе пет и више ноћења субвенције су веће

Корисник субвенција, према Уредби, може да продаје организовано туристичко путовање непосредно страним туристима, преко туристичке агенције из иностранства, другом субјекту са седиштем у иностранству. Износ средстава субвенција које може да се користи, за остварених три до четири ноћења, за организовано туристичко путовање односно за остварена три до четири ноћења за међународни конгрес, по страном туристи износи 15 евра, а  када је страни туриста у Србији борави пет и више ноћења субвенције износе 20 евра.

У случају да су страни туристи, за остварених три до четири ноћења  долазе авионом из Русије, Турске, Кине, Индије, Јужне Кореје, Јапана или САД и при том им је долазни и полазни аеродром “Никола Тесла” у Београду или “Констатин Велики” у Нишу, износ државних субвенција који се исплаћује зависи од државе из које туристи долазе, али и броја ноћења која остваре. Тако је износ субвенције за стране туристе из Русије и Турске који у Србији опстваре два-три ноћења 20 евра, а за оне који долазе из Кине, укључујући и Хонг Конг и Макао, Индије, Јужне Кореје, Јапана и САД субвенције износе 30 евра. Уколико, страни туристи који долазе авионом бележе пет и више ноћења, субвенције су веће: за Русију и Турску – 30 евра, Кину, Индију, Јужну Кореју, Јапан и САД -  50 евра.


Захтеви за субвениције до 20. новембра

Крајњи рок за доставу захтева за субвенције за унапређење организованог туристичког промета страних туриста на територији Србије је 20. новембар. Захтеви с комплетном документаицијом предају се Министарству трговине и то најкасније у року од 90 дана од дана реализовања организованог туристичког путовања.


Да би туристичке агенције оствариле право на државне субвенције морају да имају закључене уговоре са страним туристом као купцем, страном туристичком агенцијом која туристичко путовање продаје страним држављанима, другим страним субјектом за чије потребе купује туристичко путовање, уговор о закупу смештајних капацитета, као и друге уговоре - с превозником у Србији, пратиоцима, возачем, аниматором. Такође, да би се остварило право на субвенције неопходно је да се поседује списак путника из туристичке групе, извод из књиге евиденције продатих туристичких путовања, извештај банке о приливу средстава и посебну изјаву о додељеној државној помоћи. За стране туристе који долазе авионом, корисник субвенције мора да има потврду авио компаније .

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести