За пет месеци у Новом Саду преспавало 100 хиљада странаца

Наша земља из године у годину постаје све привлачнија страним туристима, а Нови Сад предњачи по броју гостију и уз престоницу –Београд све више је у фокусу интересовања домаћих и страних туриста.
n
Фото: Dnevnik.rs

Велико интересовање за долазак у Нови Сад није само због  Музичког фестивала Егзит, који се управо одржава, већ и због чињенице што ће Нови Сад бити и Европска престоница културе 2021. што дефинитивно већ и сада доводи нове људе.

Према подацима Републичког завода за статистику у Новом Саду  је од јануара до краја маја ове године  остварено 160.000 ноћења што је за трећину више него у истом периоду лане.  Ова статистика каже да је од укупног броја ноћења чак 99.000 страних гостију преспавало у Новом Саду, што је опет гледајући податке од прошле године у исто време, за трећину више.

Да Нови Сад постаје све више ин дестинација показују и подаци с друге стране, из Туристичке организације Новог Сада где кажу да је за шест месеци у 2018. знатно порасла посета њиховом веб сајту из Кине, па закључују  да су и Кинези зантересовани за Нови Сад и по свој прилици размишљају и да га обићу.

Нови Сад има за сада добре смештајне капацитете, располаже са око 4.000 лежаја, има 26 хотела са пет, четири, три и једну звездицукаже Тихана Путин из ТОНС-а

Зато се намеће питање хоће ли Нови Сад успети да у погледу смештаја задовољи потребе туриста, поготово уколико би “навалили” Кинези, јер већ и сада у Нови Сад сваког месеца долазе туристи из четрдесетак земаља.

- Осим из региона посећују га и гости из Аустралије, али и из Пакистана, Индије,Уругваја, Јужне Кореје , док су Немци у врху посетилаца из ЕУ – каже Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

У протеклих две деценије изграђено је нових хотела , па уз већ добро познате “Путник” , “Војводину”,  “Нови Сад” , “Парк”… има и других и то све високе категорије, са четири и пет звездица. Последњи отворен пре неколико месеци је хотел “Шератон”.

- Сада Нови Сад има за сада добре смештајне капацитете, располаже са око  4.000 лежаја, има 26 хотела са пет, четири, три и једну звездицу –каже Тихана Путин.  У погледу смаштаја , вели , Нови Сад се издваја у односу на  друге градове јер има апартмантско  -туристичко насеље Рибарско оствро, а од прошле године има и камп одмориште на Ченеју  Фарма 47 “Мирис Дуња”, које , између осталог, располаже и са паркингом за бајкере и мотоциклисте.

Новосадски хотелијери кажу да углавном сви раде добро током целе године, као и да Нови Сад сада више нема потребе за новим хотелским смештајем.

- Генерално Нови Сад има доста хотела уколико се гледа хотелска  понуда у погледу  броја соба и кревета - каже директорица маркетинга српског ланца хотела  којем припада  хотел “Мастер” у Улици Браће Поповића, Весна Влатковић. –На попуњеност капацитета утичу  бројне манифестације које се одржавају током године, па се у хотелу, претпостављам не само код нас, осети да је се у граду дешава нека од приредби.

Међутим, уколико би се наставио тренд раста доласка туриста током године хотели би могли да постану “тесни” као и током “Егзита” или Новосадског сајма. 

У хотелу “Нови Сад” кажу  да од ове године сарађују са једном  београдском агенцијом која им шаље кинеске туристе на конак.

– До сада смо имали седам - осам група , око 250 Кинеза, који су обилазећи Нови Сад преспавали код нас, али и мимо њих генерално расте број гостију – навели су из овог новосадског хотела.

Зорка Делић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести