Занатлије полако отварају радње, чекају се муштерије

НОВИ САД: Више од месеца начин живота и рада у Србији другачији је него раније, а промена је изазвана пандемијом коронавируса због које је на снази ванредно стање.
zanat zanatlija
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Промену су осетили сви сегменти друштва, па наравно и привреда, а с другачијим привредним амбијентом, у којем важе потпуно измењени услови пословања и тржишта, суочили су се и велики системи, а тим више предузетници и занатлије. Наиме, многи предузетници у потпуности су морали да прекину рад и затворе своје објекте, пре свега они који послују у области туризма и угоститељства, те делатности личних услуга.

Иако ће те делатности још неко време чекати поновни почетак рада, од  јуче је то омогућено делу привреде: своје радње могу отворити обућари, кројачи, ауто-механичари, вулканизери… Отворене су и пијаце, на којима је било и продаваца и купаца. Могућност да наставе пословање искористили су и други, али је за сада тек покоји купац заитересован за понуду, па је готово извесно да ће повратак уобичајеном пословању бити нешто спорији и да у великој мери зависи од потрошача и њихових потреба.

По речима сектретара Удружења самосталних занатлија Новог Сада Вељка Анђелића, ефекти ублажавања мера и даљи рад предузетника и знаталија управо зависе од тога. 

Како ће предузетници и занатлије пословати зависи од тога да ли има интересовања потрошача за њихову понуду, а оно је сада још увек мало, каже Анђелић.

Како додаје, формалне забране и затварања занатских радњи, изузев оних које се баве личним услугама, а пре свега фризерских и козметичарских салона, није било.

То је и разлог што је било доста оних који су радили, али и оних који нису – пошто једноставно није било интересовања потрошача за врсту услуге и робе коју они нуде, вели наш саговорник.

Он  истиче да, иако је добро што се привредни живот буди, за сада нема значајних промена у раду већег броја предузетника и занатлија.

Док ванредно стање буде на снази и привредни амбијент буде као што је сада, не могу се ни очекивати велике промене, али се ситуација креће набоље. Поновно пословање и те како је значајно за занатлије јер они живе од текућег рада, углавном располажу новцем који зараде у току месеца и немају велике залихе. Надамо се да нас чекају бољи дани, а по најавама, то би требало да се деси у мају, када се очекује укидање ванредног стања, каже Анђелић.


У Новом Саду 12.000 у овим браншама

По речима Вељка Анђелића, у Новом Саду има око 12.000 носилаца делатности, односно предузетника и занатлија.

Свако се у својој бранши суочава с различитим променама везаним за садашњу ситауцију и труди се да очува пословање и задржи раднике, рекао је Анђелић.


Поздрављамо, додаје, мере Владе Србије намењене предузетницима и занатлијама које за циљ имају смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом коронавируса и надамо се да ће ванредно стање што краће трајати јер су привредници суочени с великим проблемима.

Власници занатских радњи и поједини предузетници, да подсетимо, који су иначе највише погођени кризом изазваном пандемијом коронавируса, од прекјуче могу да се врате на своја радна места уз поштовање свих неопходних мера здравствене заштите.

Мера се односи на ауто-механичарске, вулканизерске радње, кројаче, обућаре, хемијске чистионе, продавнице аутомобила, бицикла, техничке робе и грађевинског материјала...  Запослени у тим објектима, као и грађани који улазе у њих, морају да имају заштитну опрему, маске и рукавице, као и неопходна средства за дезинфекцију.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести