Заживеле идентификационе картице за агенте на тржишту некретнина

Првих 150 идентификационих картица, које ће повећати заштиту и обезбедити сигурност свих учесника на тржишту непокретности, уручено је посредницима у промету и закупу непокретности Привредне коморе Србије.
 nekretnine Foto: Dnevnik.rs/ ilustracija
Фото: некретнине Фото: Дневник.рс/ илустрација

По речима секретара Удружења за трговину ПКС Жарка Малиновића, ПКС је креирала нову услугу ИД картица за посреднике у промету непокретности на иницијативу Групације посредника у промету непокретности, а картице су гарант да је квалитет услуга, које се нуде, на највишем могућем нивоу.

По Малиновићевим речима, посредник у закупу и промету некретнина мора да испуни све законске обавезе, али и да приступи Етичком кодексу, који је усвојила Скупштина ПКС, како би подигао своју обавезу и одговорност ка корисницима услуга и стекао услов за идентификацију у овој делатности.

По његовим речима, картица поред фотографије има ЉР код путем кога корисник у сваком тренутку скенирањем може да приђе бази с информацијама о сваком агенту и провери када је стекао лиценцу, колико дуго је у бази података и за коју агенцију ради, како би био сигуран да је своју некретнину поверио некоме ко квалитетно обавља свој посао.

ИД картица је инструмент којим се обезбеђује препознатљивост предузећа, предузетника и запослених на тржишту некретнина и служе да се поправи имиџ ове професије у Србији

- Свакодневно стижу додатни захтеви и очекујемо да ће ускоро бити издато 1.000 картица, а посредници који су их преузели могу одмах да се појаве на тржишту, док ће корисници моћи да их идентификују и увере се да као понуђачи услуга испуњавају све законске услове и оне које прописује Етички кодекс - рекао је Малиновић.

- Процедура за добијање картице је једноставна, али захтевна у смислу обавеза које производи. Наиме, идентификовање путем картице налаже да се не поступа само по законским регулативама, већ и по нормама струке које су чланови Групације посредника у промету и закупу непокретности утврдили са ПКС - рекао је Малиновић.


Очување кредибилитета

Извршни директор Агенције “Солис некретнине” Драган Рабатић истиче да је ИД картица прави корак ка томе да се на наједноставнији начин раздвоје агенти који раде легално од оних који не раде тако. Он указује да су сви агенти “Солис некретнина” у регистру и да су аплицирали за ИД картице, те да их очекују веома брзо.

- На тржишту имамо нелојалну конкуренцију, односно оне који обављају овај посао без икакве контроле, посредују приликом продаје или куповине некретнина и срозавају кредибилитет свих оних који раде поштујући све прописе - каже Рабатић. - ИД картица важна је и за клијенте који траже услугу посредовања јер имају право да затраже од агента да је покаже и то ће им омогућити сигурност да ће им бити пружена квалитетна и стручна услуга.


По речима председника Групације посредника у промету и закупу ПКС Дамира Борића, за картице не аплицирају службена лица, већ привредна друштва или предузетници, а на тај начин раздвајају агенти некретнина који савесно приступају овој делатности, од појединаца који то нису. Заменик председника ове групације ПКС Ненад Ђорђевић указао је да је ИД картица инструмент којим се обезбеђује препознатљивост предузећа, предузетника и запослених на тржишту некретнина и да служе да се поправи имиy ове професије у Србији.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести