Знатно мања улагања у производњу нафте и гаса

ОТАВА: Канадско удружење произвођача нафте процењују да ће улагања у производњу нафте и гаса у Канади ове године бити знатно нижа и да ће бити утрошено 23,3 милијарде долара, уместо око 37 милијарди долара очекиваних према јануарској прогнози.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

До смањења улагања долази како би се произвођачи носили са нижим ценама нафте јер глобална потражња за енергијом опада због мера предузетих за контролу пандемије Ковид-19.

Нове прогнозе показују да ће улагања у 2020. години у сектору нафте и гаса бити знатно нижа како на националној основи тако и у Алберти, провинцији која производи 65% укупног природног гаса у земљи и 82% нафте.

Јануарска прогноза представљала је повећање од око 6% у односу на 2019. годину, због нових политицких иницијатива у индустријском сектору у Алберти и Саскацевану и све већег оптимизма у погледу повећања капацитета извоза.

Регулатор за енергетику Алберте (АЕР) процењује да ће ове године инвестициони трошкови у сектору нафте и гаса у провинцији пасти између 14,1 и 16,4 милијарди долара, јер неизвесност цена и даље нарушава сигурност произвођача.

У свом енергетском известају објављеном у понедељак, регулатор (АЕР) наводи да је инвестициона потрошња у 2019. пала за 31% на 18,9 милијарди долара. Овај пад 2019. године приписује се неизвесностима политицких иницијатива у индустријском сектору, ниским ценама енергије и ограниценом приступу тржишту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести