Зорана Михајловић: Још 30 милиона евра у Луку Нови Сад

НОВИ САД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, обишла је данас Луку Нови Сад поводом укључивања ове луке у глобални ланац лука којима управља компанија ”DP World” из Уједињених Арапских Емирата, где је присуствовала представљању инвестиционог плана за новосадску луку. 
lukanovisadpreuzimanje-11
Фото: https://www.mgsi.gov.rs

Oбиласку су присуствовали и амбасадор УАЕ у Републици Србији Њ.Е. Мубарак aл Дахери, као и председник Скупштине акционара „DP World“ а.д. Нови Сад Радо Антоловић. 

Михајловићева је том приликом истакла да је данашњи дан важан јер је Лука Нови Сад ушла на међународну позорницу водног саобраћаја. 

“DP World” је први страни инвеститор у водном саобраћају у Србији. Драго ми је да за партнера имамо једну од најбољих светских компанија, којој је новосадска лука 79. по реду у свету којом управља. Деценијама се није улагало у водни саобраћај, ми ту грешку исправљамо”, изјавила је она. 

Михајловићева је додала да ће у Луку Нови Сад бити уложено 30 милиона евра, а да ће држава наставити улагања и у друге луке - Сремску Митровицу, Прахово, Богојево, Смедерево. 

“Србија се мења у инфраструктурном погледу, јер је инфраструктура основа привредног развоја. То можете видети и у Новом Саду, поред улагања у луку завршен је Жежељев мост, гради се брза пруга, нове саобраћајнице”, рекла је она. 

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, истакао је задовољство због улагања у ову луку, рекавши да „DP World“ води рачуна о запосленима, животној средини и Новом Саду. 

“Веома смо задовољни што све оно што је планирано, иде својим током. Комапанија „DP World“ као нови власник Луке „Нови Сад“ води рачуна о запосленима, о околини, па и о амбијенту града, а чак самоиницијативно изражава спремност да покаже друштвену одговорност мимо инвестиционих обавеза. Сагледавајући њихову инвестициону стартегију и пројекције за будућност које су нам данас приказане, сматрам да ћемо ускоро видети велики робни транспорт са ове локације, као и отварање најмодернијег пристана за путнички саобраћај на Дунаву. Хвала Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на подршци, и то не само за овај пројекат, него и за многе друге које радимо заједно и чијом реализацијом мењамо квалитет живота у Новом Саду на боље. Наша заједничка жеља, је да овај тренутни амбијент у луци потпуно преокренемо и учинимо га привлачним за стални развој бизниса, али и за уживање и задовољство, не само Новосађана, већ и свих људи који долазе овде као туристи.”, рекао је он. 

Фото: Grad Novi Sad

Мубарак ал Дахери, амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији, рекао је да добри односи две владе, председника Србије и престолонаследника Абу Дабија, треба да се пренесу и на оперативни ниво и економску сарадњу. 

“Годину и по дана су трајали преговори. Верујем да ће управљање Луком Нови Сад бити на највишем нивоу, као што је и сарадња  две владе изузетна”. "Компанија ''DP World'' присутна је у више од 40 земаља света. У пословању је изузетно важан однос двеју Влада и он би требало да буде пренесен и на оперативни ниво", рекао је амбасадор УАЕ.

Радо Антоловић, председник Скупштине акционара „DP World“ Нови Сад, изјавио је да је данас представљен дугорочни инвестициони план ове компаније. 

“Наставићемо сарадњу са Владом, министарством и градом, наша платформа је јасна - улагање у луку, које неће трајати један месец, дошли смо да овде останемо и радимо по највишим стандардима”, рекао је Антоловић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести