Лука Нови Сад ближи се рекордном претовару

– Већ месец и по Лука Нови Сад не ради пуним капацитетом због ниског водостаја Дунава па теретни бродови не могу да плове и посао стоји, што представља сметњу у претовару уговорених количина робе

 – каже директор Луке Нови Сад Александар Милованчев. – За  осам месеци ове године претоварено је 800.000 тона робе или 100.000 тона месечно. Ако се настави овим темпом, то би било више од милион тона у 2015. години, по чему би Лука Нови Сад забележила својеврстан рекорд. У односу на лањску годину претовар је за сада око 30 одсто већи.

По речима директора Милованчева, заслуга за повећан обим рада Луке Нови Сад је у добром овогодишењем роду пољопривредних култура, трговцима житарица који су се вратили на светску сцену и што су проширени капацитети новосадске Луке, па је то довело и да већег обима послова.

– Новосадска Лука је прва од 12 лука у Србији добила уверење о упису у Уписник лучких пристанишних оператера. Остале луке тек треба да га добију. Оно заправо значи да је све оно што је до сада Лука радила сада озваничено уверењем од Агенције за управљање лукама. Новосадска лука као лучки оператер сада има одобрење за транспортне услуге укрцавања, искрцавања, преноса и слагања терета, складиштење, депоновање и транспортне операције, снабдева бродове погонским горивом, управља сидриштем у саставу лучког подручја – каже директор Милованчев. – Од 1984. године лука послује у режиму пристаништа отвореног за међународни саобраћај. Због положаја на Дунаву и ослонца на путну и железничку инфраструктуру, Лука Нови Сад је значајно саобраћајно транспортно средиште у покрајини и у Србији. Да би добило статус лучког оператера, предузеће је поднело доказе да је пословање усклађено с одредбама Закона о привредним друштвима.

Директор истиче да је Лука Нови Сад лидер међу лукама јер су две пред стечајем, београдска мало ради, панчевачка стагнира, а једина лука која би могла радити је смедеревска, која је имала значајније терете гвоздене руде и производе од гвожђа, али у овом тренутку не ради као што је некада.

– Пре годину и по добили смо од Министарства привреде и Агенције за приватизацију решења да смо у потпуности државно предузеће. Надам се да ће и убудуће бити тако, премда не могу утицати на одлуке Владе Србије. У свету власништво је комбиновано, има и државних и прватних лука. На пример, у Кини су луке од стратешког значаја државна предузећа, а оне које су у трговачким деловима у приватном, али и у том случају имају тутора постављеног од државе. 

З. Делић
 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести