НБС: Значајно повећан број ПОС уређаја код трговаца

БЕОГРАД: Број инсталираних ПОС терминала у Србији повећан је за 12,4 одсто на 89.367 на крају другог квартала 2019. године, у односу 79.486 колико их је било у на крају другог тромесечја 2018., саопштила је Народна банка Србије.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

У периоду од 2007. до 2017. године, раст броја терминала кретао се у просеку око 2,5 посто годишње, наводе из НБС и додају да након мање од годину дана од када је у примени Закон о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица, подаци указују на веома позитивне трендове у погледу даљег развоја и повећања ефикасности безготовинских плаћања у Србији.

У саопштењу се подсећа да су тим законом ограничене међубанкарске накнаде које представљају битну компоненту укупног трошка трговца - трговачке накнаде- за прихватање платних трансакција, како би се омогућило трговцима да постављањем нових ПОС терминала под повољнијим условима, привуку нове потрошаче и боље се позиционирају на тржишту.

Снижавање трговачких накнада имало је утицај на ширење интернет прихватне мреже.

Наиме, на крају другог квартала 2018. године број виртуелних продајних места био је 681, док је на крају другог квартала 2019. године број виртуелних продајних места 989, што представља раст од 45 одсто, прецизира се у саопштењу НБС.

Након ступања на снагу Закона у децембру 2018., број трансакција на продајним местима у првом полугодишту ове године повећан је за 21,5 процената, а промет за 22,1 одсто у односу на исти период годину раније.

То потврђује процену НБС да ће доћи до повећања броја трансакција на продајним местима услед ограничења међубанкарских накнада и смањења трошкова на страни прихватања, за разлику од појединих процена релевантних субјеката које су предвиђале потпуно супротан тренд, истичу из централне банке.

"Ови подаци указују на то да се број и вредност трансакција повећавају у већем процентуалном износу у односу на исти период претходних година, с обзиром на то да је у периоду од 2007. до 2017. године број трансакција на ПОС терминалима и на интернету просечно годишње растао за 16,34 одсто, а промет за 14,32 одсто", додаје се даље.

Из НБС поручују да прикупљају податке од банкарског сектора који се односе на пословање са платним картицама и да анализира ефекте примене наведеног закона и да ће наставити да спроводе активности усмерене на снижавање трговачких провизија ради подстицања безготовинских плаћања у улози катализатора промена у платним системима.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести